A WHO óvatosságra intett, veszélyes lehet a nyers tej

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint a nyers tej fogyasztása veszélyes lehet, mivel a H5N1 madárinfluenza-vírus által jelentett közegészségügyi kockázat alacsony, de fennáll az állatról emberre terjedő fertőzés lehetősége.

A WHO pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy az embereknek csak pasztőrözött tejet kellene fogyasztaniuk, mivel ebben a feldolgozási eljárásban a baktériumok és vírusok már elpusztulnak. A szervezet kifejezetten nem ajánlja a nyers tej fogyasztását.

A WHO továbbá hozzátette, hogy a vírust kimutatták a nyers tejben, és jelenleg is vizsgálják annak esetleges szerepét a fertőzés átvitelében.

Az Egyesült Államokban végzett országos vizsgálat során az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal felfedezte, hogy minden ötödik kereskedelmi forgalomban kapható tejminta tartalmaz H5N1 vírus részecskét. Ez arra utal, hogy a járvány a korábban gondoltnál nagyobb mértékben terjedt el az országban. Az Egyesült Államok kormánya minden lehetséges intézkedést megtesz a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

A WHO korábban már kifejezte aggodalmát a H5N1 típusú madárinfluenza új variánsai miatt, melyek egyre növekvő fertőzésszámot okoznak, és felhívta a figyelmet az emberről emberre terjedő fertőzés lehetőségére is.