Megvan a plusz egy, végleges az olimpián induló magyar kajak-kenusok csapatlétszáma

Takács Kincső kvótát szerzett Magyarországnak a párizsi olimpiára, miután a második helyen végzett a kenu egyesek 200 méteres döntőjében a kajak-kenusok szegedi európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén.

A győri világ- és Európa-bajnok sportoló, Takács Kincső a csütörtöki döntőben 46.26 másodperces idővel ért célba, ezzel a második helyet szerezve meg. A versenyt Julia Truskina nyerte meg 45.97 másodperccel, de mivel a fehérorosz páros már korábban kvótát szerzett, így Takácsé volt az első indulási jog. Oleszja Romasenko, aki mögötte ért célba, szintén kvótát szerzett.

Takács Kincső a teljesítményét a nyugodt felkészülésnek és a mentális zavaró tényezők hiányának tulajdonította. Elmondása szerint az előfutam után össze kellett szednie magát, de a kedvenc 9-es pályáján a döntőben már mentálisan is segített neki a helyzet.

A versenyzők a nap folyamán hátszeles körülmények között küzdöttek meg egymással. Takács elmondta, hogy az előfutamban a szél és a hullámok nehezítették a rajtot, de a döntőre már megérezte a nyerő technikát. A kvótaszerzés után Takács még a páros versenyszámot sem adta fel, és úgy érzi, a válogatók során még lehetnek meglepetések.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány nem volt meglepve Takács jó szereplésén, és kiemelte, hogy ha Takács ki tudja hozni magából a maximumot, akkor képes a legjobbak között végezni. Hüttner örömét fejezte ki a női kenu szakág maximális kvótáinak megszerzése miatt, de sajnálkozott, hogy a női kajakosoknak ez nem sikerült.

A szegedi verseny az utolsó lehetőséget kínálta az európaiak számára kvótaszerzésre. Magyarország így 16 indulási jogot szerzett a párizsi olimpiára, amelyek között hat férfi kajakos, négy női kajakos, valamint három-három férfi és női kenus szerepel. A kvóták nem névre szólnak, hanem a nemzetet illetik, és a magyar csapat a hazai válogatók alapján fog összeállni.

A pótkvalifikációs regatta lezárult a Maty-éren, és a gyorsasági világkupa küzdelmei veszik át a helyét a következő napokban.