Pressman: A magyar kormány kínai üzleti kapcsolatai aggodalomra adnak okot

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman bírálta a magyar kormány Kínával ápolt kapcsolatait, ami szerinte azt mutatja, hogy Magyarország keveset törődik saját biztonságával és szövetségeseiével – számolt be a 444.

David Pressman csütörtökön háttérbeszélgetésen fejtette ki véleményét, amelyet a kínai elnök, Hszi Csin-ping háromnapos budapesti látogatásának alkalmából tartottak. Pressman szerint „Senki sem mondja, hogy Magyarországnak ne kellene üzletelnie Kínával. Mi is üzletelünk Kínával. De ahogy a magyar kormány műveli kapcsolatát Kínával, az azt mutatja, hogy Magyarország keveset törődik saját biztonságával vagy szövetségeseiével. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország problémás kínai technológiát épít be kritikus infrastruktúrájába.”

Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök közös sajtótájékoztatóján csütörtökön nem árultak el semmit a magyar kormány és Kína közötti tárgyalások tárgyáról, csupán a két ország közötti jó kapcsolatokat méltatták. Nem sokkal később Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy 18 különböző tárgyban sikerült megállapodniuk Kínával. Ezek között szerepel a V0 vasútvonal és a fővárost repülőterével összekötő gyorsvasút közös előkészítése, valamint az atomenergiai együttműködés elindítása.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Liszt Ferenc Repülőtér és a belváros közötti vasútvonalat kínai munkások építenék, kínai hitelből finanszírozva, és ez a vonal elkülönülne a MÁV (Magyar Államvasutak) hálózatától, nagyrészt betonpályán, magasvasútként haladva. A sajtóban közzétett tervek szerint a gyorsvonat váltakozva közlekedne a Budapesti Repülőtér és a Nyugati pályaudvar, valamint a tervezett mini-Dubai negyed, Rákosrendező között.

Dávid Vitézy, az LMP budapesti polgármesterjelöltje nemrégiben erőteljesen bírálta a projekt terveit. Szerinte pazarlás és rossz lépés lenne, ha a kínaiak építenének egy a budapesti tömegközlekedési rendszertől elkülönülő repülőtéri expressz vonatot.

A gyors, pontos és pártatlan magyarországi hírekért iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!