Vitézy Dávid örömét fejezte ki, s szerinte ez az eset is megmutatta: a városlakók feje felett, titokban meghozott döntések nem állják ki az idő próbáját.

Egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) végzett – írta egy péntek délelőtti Facebook-posztban a főpolgármester. A cég vezérigazgatója, Walter Katalin azt mondta, hogy a járatritkításról szóló egyeztetésekbe nehéz lett volna bevonni az utasokat, mivel „az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.” A kijelentés miatt többek közt a Fidesz, az LMP, vagy éppen Vitézy Dávid korábbi BKK-vezető is Walter Katalin távozását követelte.

Karácsony Gergely jelezte, a vállalat vezérigazgatója bocsánatot kért és felajánlotta lemondását, amit nem fogadott el. Kitért arra is, hogy nem véletlenül választották meg Walter Katalint tavaly ősszel a legjelentősebb európai szakmai szövetség, az Európai Nagyvárosi Közlekedési Hatóságok (EMTA) elnökévé. Büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhatok egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén - fűzte hozzá. Ezt követően arról elmélkedett, hogy a BKK szakmai munkájának fontos része az utazási adatok elemzése, amelyek alapján javaslatot tett egy hatékonyabb, az utazási szokásokhoz igazodó menetrend kialakítására. A legjobb szakmai javaslat is elvérezhet, ha az egyesek gátlástalan önzésének és a lejárató politikai kampánynak válik áldozatává - fejtegette. 
„A teljes budapesti közösségi közlekedés mindössze néhány ezrelékét érintő átcsoportosítás a főpolgármester-jelölti politikai kampány martalékává vált, ami alááshatja a közösségi közlekedésbe vetett bizalmat. Az pedig többet árt, mint amennyit a jobb menetrend használ. Ezért arra kértem a BKK munkatársait, hogy óvják meg a szakmai munkát a politikai kampány hatásaitól, állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel” - zárta posztját Karácsony Gergely. 

 

Örülök, hogy Karácsony Gergely főpolgármester belátta a járatritkítások tarthatatlanságát és egy héttel a bevezetés után bejelentette, hogy visszavonja a BKK járatritkítási csomagját. Minden budapesti utas jól járt ezzel - reagált a fejleményekre Facebook-oldalán Vitézy Dávid. A korábbi közlekedési államtitkár úgy véli, ez is azt bizonyítja, hogy érdemes volt fellépni a járatritkítások ellen, s a városlakók feje felett, titokban meghozott döntések nem állják ki az idő próbáját. Egyúttal köszönetét fejezte ki, amiért a főpolgármester meghallgatta a közlekedési civil szervezetekkel közös érveiket. „A közösségi közlekedési hálózat természetesen mindig fejleszthető és optimalizálható, az elmúlt 20 évben számos ilyen sikeres átalakítást tudtunk véghez vinni az éjszakai és nappali hálózaton egyaránt, ebben a segítségemre továbbra is bármikor számíthatnak a döntéshozók” - fogalmazott Vitézy.

Forrás: Népszava

Fotó: Facebook