A magyar öngyilkossági statisztikák története

A 20. század második felében Magyarországon volt a legmagasabb lakosságarányosan az öngyilkosságok száma, az államszocializmus idején azonban kevés szó esett erről a jelenségről.

Az ENSZ illetékes szerve által közzétett jelentés szerint 1958 és 1968 között az öngyilkosságok száma csökkent több nyugat-európai országban, de emelkedett a kommunista országokban, Magyarország pedig az első helyre került ebben a szomorú statisztikában. A Népszava és a Népszabadság lapokban azonban alig található nyoma ennek az időszaknak, csupán egy-egy hírben említették meg, hogy Svédországban segélyvonalat vezettek be az öngyilkosságok megugrása miatt.

1962-ben a Népszava egy cikkében Balla Ödön azt állította, hogy az öngyilkosságok száma csupán egytizede a felszabadulás előtti időknek, de konkrét számadatokat és forrásokat nem említett. A Hídfő újságírója, Nyisztor Zoltán szerint az 1960-as években megnövekedett öngyilkossági hajlandóság az embertelen rendszer következménye volt, és bár korábbi statisztikai adatok hiányában nem lehetett összehasonlítani, feltételezte, hogy a kommunista hatalomátvétel előtt kisebb lehetett az öngyilkossági hajlandóság.

A Természet világa folyóiratban megjelent cikk szerint azonban léteztek öngyilkossági statisztikák Magyarországon, és az 1960-as években 100 ezerből átlagosan 31 ember vetett véget az életének, míg 1972-ben ez a szám már 37 volt. A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai szerint a magyarországi öngyilkossági adatok növekedési trendje a rendszerváltozás környékén megfordult és csökkenni kezdett, de az európai országokkal összevetve továbbra is magasak maradtak.

Buda Béla pszichiáter a magyarországi öngyilkosságok hátterével, az elkövetés módjával és okaival foglalkozott, és megállapította, hogy az öngyilkosságot megkísérlők és a befejezett öngyilkosságok demográfiai jellemzői eltérnek egymástól. A Fortepanon látható fényképek a Kádár-rendszer alulnézetét mutatják be, és a tragédiákat szenvtelenül, de mégis nyugtalanító esztétikával ábrázolják.

Ha segítségre van szüksége, hívja az ingyenesen elérhető 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy a Kék Vonal 116-111 számát.

: Heti Fortepan blog, Capa Központ.