Második világháborús bunkerek felfedezése Belgiumban

Belgiumban három második világháborús bunkert tártak fel egy természetvédelmi projekt keretében, amely során inváziós növényeket távolítottak el egy park területéről.

A bunkerek a belgiumi tengerpart közelében kerültek elő, ahol a németek az Atlanti falat építették ki a második világháború alatt. Ez a védelmi vonal Norvégiától Spanyolországig húzódott Európa nyugati partján, és több mint 8000 bunkerből és erődített őrházból állt. A most felfedezett három építmény is valószínűleg ennek a hatalmas védelmi rendszernek a része volt.

A régészeti feltárás során a szakértők arra következtettek, hogy a bunkerek méretei alapján körülbelül 10 katona számára biztosíthattak helyet. A belső terük hatszor hét méteres volt, és egy méter vastag betonplafonnal rendelkeztek. A kutatók a munkájuk során többek között lőszereket, drótköteleket és vízcsöveket is találtak a bunkerekben.

A bunkerek feltételezhetően szándékos elrejtése arra utal, hogy a helyi hatóságok megpróbálták eltüntetni a terület háborús múltját. A kevésbé masszív építményeket teljesen lebontották, míg a stabilabbakat földdel borították be, hogy a park történetének ezen fejezete ne legyen látható.