Novák Katalin visszavonulása és a kegyelmi botrány

Novák Katalin, Magyarország volt köztársasági elnöke, február tizedikén, könnyek között jelentette be, hogy lemond tisztségéről. Azóta eltelt több mint két és fél hónap, de még mindig rejtély övezi, hogy mivel tölti idejét az exállamfő, aki a politikai életből való visszavonulását követően eltűnt a nyilvánosság elől.

Novák Katalin a kegyelmi botrány következtében döntött a lemondás mellett. A botrány középpontjában egy bicskei gyermekotthon igazgató helyettese, K. Endre állt, akit a volt elnök mentett meg a börtönbüntetéstől. K. Endre a diákokat molesztáló, elítélt pedofil intézményvezetőnek nyújtott segítséget a gaztettek eltusolásában. A botrány nem csak Novák Katalint, hanem az igazságügyi minisztert, Varga Juditot is magával rántotta, aki az államfő döntését ellenjegyezte. A botrányban szintén érintett Balog Zoltán lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztségét megtartotta, és elnöki utódját a napokban választották meg.

A bíróság elutasította azt a keresetet, amelyben egy magánszemély azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra, miért kapott elnöki kegyelmet K. Endre. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a kegyelmi eljárások iratai nem közérdekű adatok, és a személyes adatokhoz fűződő jogok védelme miatt nem tehetők közzé. A Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna is bírálta a döntést, utóbbi szerint a kegyelmi jogszabályokat úgy alakították ki, hogy a döntések ne legyenek megismerhetők.

A DK felháborodott az elsőfokú bíróság döntésén és bejelentette, hogy másodfokra viszik az ügyet és fellebbeznek. A párt szerint elfogadhatatlan, hogy a személyiségi jogokra hivatkozva ne lehessen megismerni az igazságot, és ígéretet tettek arra, hogy mindent megtesznek a kegyelmi ügy minden felelősének elszámoltatásáért.

A volt köztársasági elnök jövője kapcsán a kormányzópárt tagjai is csak találgatnak. Novák, aki alig negyvenhat évesen vált „nyugdíjassá”, egyelőre nem adott támpontot arra vonatkozóan, hogy milyen tervei vannak a politikai pályafutása befejeztével. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) márciusban elutasította, hogy közérdekű adatigénylésre kiadják, 2013 óta milyen jellegű kegyelmi kérvényeket ellenjegyzett az igazságügyi miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a botrány kirobbanása után tartott kormányinfón azt javasolta a sajtó képviselőinek, hogy nyújtsanak be közérdekű adatigényléseket, ha többet szeretnének megtudni a kegyelmi ügy részleteiről. A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról. Vásárhelyi Jánost később 9 év 6 hónap fegyházra ítélte a Székesfehérvári Törvényszék, eddig összesen 7 évet és 3 hónapot töltött börtönben, legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhatott volna, de a bíró nem engedte ki.