Az év végéig Mészáros Lőrinc tulajdonába kerül Bosznia-Hercegovina legnagyobb cement- és készbetongyára, a Lukavac Cement.

A Világgazdaság beszámolója szerint lezárultak a nyár közepén megkezdődött tárgyalások a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. és az osztrák Asamer Baustoffe AG között a boszniai Lukavac Cement megvásárlásáról. Az osztrákok az üzem 2001-es privatizációja során jutottak a nagy múltú vállalathoz, amely mostanra a balkáni ország legnagyobb és legmodernebb cement- és betongyárává nőtte ki magát. 

A Lukavac Cement a Tuzla környéki gyárában évente több mint egymillió tonna cementet állít elő, de van egy-egy modern klinkerbetonüzeme Szarajevóban és Banja Lukában is, amelyekben évente összesen 700 ezer tonna építőanyag készül.

A Lukavac ezenkívül 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában is, amely több építőipari vállalatnak is szállít adalékanyagot.

Ezzel az üzlettel a Mészáros Csoport egy újabb balkáni országban jelenik meg, és egyből az ország egyik legmeghatározóbb építőipari szereplője lesz.

Ez azért is fontos, mert a bosnyákok a következő években komoly fejlesztéseket terveznek, amelyekhez nagy mennyiségű betonra lesz szükségük. De Mészárosék boszniai cementgyára a magyar építőipar számára is fontos alapanyagforrás lehet. A Mészáros Csoport egyébként Magyarországon kívül Romániában és Horvátországban is meghatározó gazdasági szereplő. Az adriai országban elsősorban a turizmusban és a sportban van jelen, Romániában pedig mezőgazdasági érdekeltségei vannak. 

Fotó: MTI/Krizsán Csaba