Kormányzati beruházások halasztása a homokhátságon

A kormány döntése értelmében három, korábban beígért vízpótló beruházás elhalasztásra kerül a Duna–Tisza-közi homokhátság területén, amelyek célja a sivatagosodás megállítása lett volna.

A Duna–Tisza-közi homokhátság sivatagosodása már évtizedek óta ismert probléma, és a kormány mostani döntésével tovább távolodik a megoldás lehetősége. A tervezett beruházások elhalasztásáról a sajtóban megjelent hírek után az Alsó Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adott tájékoztatást az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai alapján.

Az elhalasztott projektek között szerepel a Mórahalom és térségének vízpótlása, amelyre a 1449/2023. Kormányhatározat 2,1 milliárd forintot biztosított volna. Továbbá a „Duna–Tisza-közi homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása” projekt is érintett, amely a homokhátság hét területén tervezett vízpótlást, a Dunából és a Tiszából származó víz átemelésével és szivattyúzásával. A tervezés már befejeződött, és a beruházás két részre bontott költsége 84, illetve 312 milliárd forint lett volna, amely a 041/2024 (III.4.) Kormányhatározatban szerepelt.

A mezőgazdasági termelők helyzete is egyre nehezebb a homokhátságon, ahol a klímaváltozás hatására a sivatagosodás felgyorsul. A területen eddig sem sikerült érdemben javítani a helyzeten, és a mostani döntéssel a több mint 398 milliárd forint összértékű vízpótló beruházások kezdete ismét elodázódik.

A vízügyi szakemberek szerint nincs információ arról, hogy a kormány az összegeket európai uniós támogatással vagy kizárólag magyar állami forrásból tervezte-e finanszírozni. A kivitelezés megkezdésére sem volt előzetesen meghatározott időpont, és jelenleg sem ismert, hogy pontosan mikorra halasztják a munkálatokat.