A paksi atomerőmű reaktortartályának gyártása megkezdődött

A paksi atomerőmű bővítésének keretében elkezdődött a reaktortartály gyártása Szentpéterváron, amely a beruházás szempontjából mérföldkőnek számít. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a cseh kollégájával, Jan Lipavskyval tartott sajtótájékoztatón jelentette be a hírt.

A paksi bővítéshez szükséges két nagy tömegű nukleáris berendezés közül az egyik, a zóna-olvadékcsapda már elkészült, és az előzetes várakozásokat felülmúlva, már a nyáron Magyarországra szállítják. A másik kritikus elem, a reaktortartály gyártása is megkezdődött Szentpéterváron.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a zóna-olvadékcsapda szállítása nem lesz egyszerű feladat, hiszen a berendezés tömege tizenhat Airbus utasszállítóéval egyezik meg. A reaktortartály gyártása Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében indult el, és ez a beruházás szívének tekinthető, hiszen itt zajlik majd a láncreakció.

A miniszter hozzátette, hogy a reaktortartály 11 méter magas lesz, átmérője 4,5 méter, falvastagsága 30 centiméter, tömege pedig 330 tonna. Az öntvények tömege 600 tonna, és az eszköz 12 ezer tonna nyomás alatt formálódik. A reaktortartályt úgy tervezték, hogy legalább 60 évig működőképes legyen 330 Celsius-fokon és 162 bar nyomás alatt.

Szijjártó Péter szerint a paksi beruházás menetrend szerint halad, és a következő évtized elején mindkét új blokkot a hálózatra kapcsolják, amivel Magyarország jelentős lépést tesz az energiaellátás biztonsága terén.

A Paks II. beruházás első nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája már elkészült, és vízi úton érkezik majd a paksi telephelyre. Ez a berendezés egy harmadik generációs speciális biztonságnövelő megoldás, amelyet orosz mérnökök fejlesztettek ki.