Navracsics Tibor: Magyarország hatékonyan használja az uniós forrásokat

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Magyarország az uniós tagállamok közül az egyik leghatékonyabban használja fel az uniós pénzeket.

A miniszter Tiszafüreden járt hétfőn, ahol megtekintette a Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központot, amely a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2020-ban nyert 1,3 milliárd forintos támogatásával jött létre. A támogatásból egy természetbúvár játszóházat és túraközpontot hoztak létre, amelyek célja, hogy „sokszínű, élmény alapú, ökoturisztikai jellegű szórakozási lehetőséget biztosítsanak a térségbe látogatók számára”. Navracsics Tibor szerint ez a projekt is bizonyítja, hogy az ország hatékonyan használja fel az uniós forrásokat.

Az átadó ünnepségen a miniszter hozzátette, hogy a Tiszafüreden és a Tisza-tó térségében megvalósuló fejlesztések nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió számára is előnyösek. Kiemelte, hogy ha a térség versenyképesebbé válik, az hozzájárul a közösségi gazdaság versenyképességének javításához is.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a vidéki régiók is gyorsabban tudjanak felzárkózni az EU és Budapest szintjére, csökkentve ezzel az országon belüli fejlettségi szakadékot. A Kérész központ 3 szinten, 930 négyzetméteren nyújt a térségben hiánypótló, négy évszakos turisztikai szolgáltatásokat, és a várhatóan májusban lezáruló tesztidőszak után júniustól nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A tárcavezető szerint minden sikertörténet arra tanít, hogy az általánosan bevált recept mellé egyéni stratégiákat kell kitalálni, mert csak ez vezet eredményre. A Tisza-tónál is fontos, hogy a fejlesztésekben gondolkodók megtalálják a beruházások olyan formáját, amely lehetővé teszi, hogy a térség önazonos és fenntartható módon, ugyanakkor a gazdasági növekedéshez nagy mértékben hozzájárulva boldoguljon.

Navracsics Tibor úgy vélte, a Kérész központ teljesíti ezt a követelményrendszert egy olyan környezetben, mely bár fél évszázada emberi beavatkozás nyomán keletkezett, ám gondos irányítás és felügyelet mellett mára természetessé szervesült. Egy jobbára mezőgazdaságból élő vidék így volt képes mára Magyarország, sőt Közép-Európa egyik turisztikai központjává válni.

A miniszter hozzátette, nehéz megérteni azokat a döntéshozókat, akik úgy gondolják, hogy azzal lehet büntetni Magyarországot, ha az uniós források nem jutnak el az ezeket megillető kedvezményezettekhez és projektekhez. Ezzel ugyanis valójában az Európai Unió saját magát bünteti.