Az EP-választások után jöhet a kormány új csomagja

A Standard and Poor's hitelminősítő megerősítette Magyarország BBB-/A-3 szuverén hitelminősítését, stabil kilátással, de kiemelte a költségvetési helyzet kihívásait és a nehéz konszolidációt.

A Standard and Poor's hitelminősítő nem változtatott Magyarország adósbesorolásán, amely így BBB mínusz kategóriában maradt, a kilátás pedig stabil. A Portfolio elsőként számolt be az S&P péntek esti döntéséről, amely szerint a költségvetési helyzet kihívást jelent, és a konszolidáció nehéz lesz; 2027-ig átlagosan 4,2%-os hiányt várnak.

Az elemzők szerint Magyarország költségvetési hiánya magas marad, és 2024-ben eléri a GDP 5,25%-át, ami 0,75 százalékponttal magasabb a kormány felülvizsgált egész éves hiánycéljánál. A hitelminősítő kiemelte a nem diszkrecionális kiadások magas szintjét, beleértve a közüzemi költségtámogatásokat és a magas kamatszámlát.

A kamatkiadások mérete jelentős terhet ró a kormányra, és az S&P előrejelzése szerint 2024-ben a GDP 4,9%-át érik el. A magas kamatkiadások csökkentik a kormány költségvetési mozgásterét. Az elemzők szerint a kamatszámla magas összegét két tényező okozza: az inflációhoz kötött lakossági kötvények és a kvázi költségvetési szervek, mint a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tevékenysége. A teljes költségvetés bevételének 11,9%-át, a kormány minden 8. bevételi forintját kénytelen elkölteni a kamatokra.

A kormány a költségvetést illetően bejelentette, hogy 675 milliárd forintnyi beruházást tol el 2024-ről 2025-re, de az elemzők szerint ez önmagában nem elegendő a költségvetési pálya javításához. A hitelminősítő arra számít, hogy a 2024. júniusi európai parlamenti és helyhatósági választások után a kormány konkrétabb konszolidációs tervet fogalmaz meg.

A Budapest Airport felvásárlása is befolyásolni fogja a költségvetést, mivel a kormány közel áll a repülőtér 80%-os részesedésének megvásárlásához, ami további adósságfelvételt igényel. A hitelminősítőnél arra számítanak, hogy a kormány még az idei költségvetést érintően újabb stabilizáló intézkedéseket jelent be. A tranzakció a GDP legalább 1%-ának megfelelő további központi kormányzati adósságfelvételt igényel 2024-ben, és ennek terheit is viselni kell.

A Standard and Poor's szerint a nettó államadósság a következő években mérsékelten emelkedik, és 2027-ben a GDP 72,5%-át teszi ki. A hitelminősítő szakembereinek előrejelzéséből kiderül, hogy idén 75,6%-ra ugrik a GDP-arányos adósságráta, ami jövőre is ugyanitt fog stagnálni, majd 2026-ban 75,7%-ra emelkedik, és csak onnan kezdhet csökkenni. A hitelminősítő nem lát közvetlen kormányzati finanszírozási kockázatot, mivel a kormány hozzáfér a hazai és külföldi finanszírozás széles köréhez.

Az S&P elemzői szerint a fiskális politika 2025-ben és azt követően szigorú lesz, de a parlamenti választásokhoz közeledve ez változhat. A hitelminősítő valószínűtlennek tartja az uniós források újbóli felfüggesztését vagy a folyósított pénzek visszakövetelését. A veszélyhelyzeti állapot fenntartása és a rendeleti kormányzás alkalmazása azonban továbbra is korlátozza a fékek és ellensúlyok rendszerét.