Az Előző életek című dráma kapta a fődíjat a filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett, Gotham díjátadó gálán New Yorkban – számolt be róla az Indiewire.com filmes portál. A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönségkedvenc romantikus mozija szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. 

Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. A lány sikeres írónő New Yorkban, komoly párkapcsolatban él, a fiú viszont csak sodródik Szöulban. Az interneten keresztül újra elkezdenek kötődni egymáshoz, a gyerekkori bajtársak között igaz és mély felnőtt barátság alakul ki. Hae-sung New York-i látogatása azonban mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel.

A Gotham-díjra korábban olyan független filmek pályázhattak, amelyeknek költségvetése nem haladta meg a 35 millió dollárt. Mivel idén ezt a költségvetési határt eltörölték, olyan nagyszabású produkciók is szerepeltek a díjakra jelöltek között, mint például a Penelope Cruz főszereplésével készült Ferrari. Az idei mezőnyben végül 20 mozifilm, 11 tévésorozat és 30 színészi alakítás versengett a díjakért.

A legjobb színészi alakítás díját Lily Gladstone, a The Unknown Country sztárja nyerte el. A legjobb epizódszereplő pedig Charles Melton lett a May December című filmben nyújtott játékáért.

Justine Triet Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája a legjobb nemzetközi film díját és a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is megkapta. A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát is már besöprő lélektani krimiben Sandra idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze, miután férfi váratlan halála miatt megvádolják. A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben a néző számára sem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. De Justine Triet műve sokkal több bűnügyi történetnél: a rendezőt elsősorban a házasság és az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik. A film e héttől már a hazai mozikban is látható.

A legjobb dokumentumfilm trófeáját a tunéziai Kaouther Ben Hania Four Daughters című munkája nyerte el.

A legjobb rendező Gotham-díját pedig A. V. Rockwell vehette át A Thousand and One című filmjéért.

A tévés produkciók mezőnyéből a 40 percnél hosszabb epizódú produkciók közül az Anne Frank bújtatója című minisorozatnak ítélték oda a díjat. A 40 percnél rövidebb epizódú jelöltek közül pedig a Balhé nyert.

A Gotham Film- és Médiaintézet által szervezett díjkiosztó ceremónián a versenykategóriák mellett több előre bejelentett elismerést is átadtak. Ezek között a Megfojtott virágok a Történelmi ikon & alkotó, a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Barbie pedig a Globális ikon & alkotó díjat kapta. 

Fotó: awards.thegotham.org