2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Itt az idei ország karácsonyfája!

frisshirek.hu | 2023. november 09. - 09:00
Itt az idei ország karácsonyfája!

A fenyőfát 1983-ban ültette tulajdonosa, a fa ez alatt a negyven év alatt több mint 24 méter magasra nőtt.

A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúszoboszlóról érkezik majd Budapestre az a fenyőfa, amelyet az idén az ország karácsonyfájának választottak – tájékoztatta az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán az MTI-t.

Azt írták, a fenyőfát 1983-ban ültette tulajdonosa, a fa ez alatt a negyven év alatt több mint 24 méter magasra nőtt, törzsátmérője 80 centiméter, a súlya pedig több mint öt tonna.

A közlemény szerint az ország karácsonyfájára, amelyet hagyományosan minden évben a Parlament előtt állítanak fel, már az év elejétől folyamatosan érkeztek a felajánlások az ország minden tájáról az Országgyűlés Hivatalához.

A beérkezett fényképek alapján idén 17 fenyőfa helyszíni vizsgálata után döntöttek arról, melyiket állítják fel a Kossuth Lajos téren.

A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és az arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a szakembereknek olyan technikai szempontokat is figyelembe kellett venniük, mint a megközelíthetőség, az elektromos vezetékek közelsége, az emelődaru és a szállítójármű helyigénye, valamint az utaztatás viszontagságainak – kivágás, emelés, rögzítés – elviselése.

A fa kivágásának, szállításának és feldíszítésének időpontjáról a későbbiekben adnak tájékoztatást. A fenyőről egy videót is közzétettek a parlament.hu oldalon.

Fotó: parlament.hu