Amint azt a lap írja, a legerősebb 100 magyar cég közül - a válsággal, inflációval sújtott periódusban - csak keveseknek sikerült növekednie. Míg két évvel ezelőtt a top száz magyar cég közül alig akadt olyan, amelyiknek csökkent volna a becsült értéke, mára, a listavezetők ötöde nem tudott növekedést elérni, avagy még csökkent is a reál értéke. Ám mindent összevetve a százasok így is egy tíz százalékot növekedtek, ezen cégek összértéke átlépi az ötbillió forintot. 

A Forbes a teljes, részletes százas listát a novemberi számában közli, a tízes listáról meg alább írunk. 

  • Első helyen az MPF Holding van, becsült értéke 408,3 milliárd forint. A cég főleg géptartozék gyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól, valamint hűtő- és fűtőkészülékeiről ismert, 2010-ben megvásárolja a FÉG-et is. Felcsuti Zsolt, az MPF vezérigazgatója, főrészvényese a legfrissebb dollármilliárdos a magyarok között, idén év elején debütált az amerikai Forbes globális listáján. Zsolt apja, Felcsuti Csaba már a 70-es évek végén vállalkozott, egykori legendás magyar gyárakat vásárolt vissza magyar tulajdonba, szisztemitkusan építkezve jutott a Forbes gazdaglistájának élmezőnyébe. 

A második helyen a Gattyán György üzletember alapította Docler Holding áll 361,2 milliárd forintra becsült vagyonával. A cégcsoport streamingszolgáltatás, IT, sport, szállodaipar, média befektetéseivel tornássza magát az élvonalba. Gattyán György "szerelemgyermekével", a Teqballal ez évben már olimpiai szintű versenyeket szerveztek és nem titkolt szándékuk, a teqball olimpiai szakággá való avanzsálása. Gattyán György és üzlettársa, Huszár Viktor egy vállalkozói akadémiát is indított, ahol egymilliárd forinttal támogatnak hazai innovációkat, vállalkozókat, ahhoz, hogy beinduljon a magyar gazdaság. Gattyán Györgyöt a lap, a harmadik leggazgagabb magyar üzletemberként tartja számon. Ugyancsak az üzletember érdekeltségébe tartozik Budapest ékköve, a megújult Normafa Hotel is. Az üzletember már szerepelt a Forbes címlapján is, illetve a vele készült korábbi nagy interjút itt olvashatják. 

  • A harmadik helyezett a Csányi Sándor agrárbirodalma, a Bonafarm csoport, becsült értéke 320,4 milliárd forint, állattenyésztés, húskészítmény- és tejtermékgyártás, takarmánygyártás, borászat, agrárium a fő profilja. a 2022-es évet remekül zárta, az “anyacégpénzügyi mutatószáma (EBITDA-ja - angol szakmai kifejezés - a szerk. megjegyzése) 19,9 milliárdról 31,6-ra nőtt. Ismerősen csenghetnek a cégcsoport többi vállalataii is, mint Pick Szeged, Bábolna Takarmány, Sole-Mizo, Csányi Pincészet, Hungerit Zrt., MCS Vágóhíd Zrt., valamint a KITE Zrt. (stratégiai partner). 

Őket követi negyedik helyen a Videoton Holding Zrt. 257,7 milliárd forint vagyonnal, elektronikai és végszerelés, ingatlankezelés a profiljuk. Sinkó Ottó társtulajdonos szerint a globális és a hazai gazdaság kritikus helyzetben van, a Videoton 2022-es eredménye azonban ezt még nem feltétlenül tükrözi: üzemi eredményük 18,8 milliárdról 32,7 milliárd forintra növekedett - írja a Forbes.

  • Ötödik helyen a Dayton-Invest Kft. (Wing Holding) szerepel, becsült értéke: 253,7 milliárd forint, ingatlanfejlesztés, -befektetés, -bérbeadás terén mozognak jól. A Dayton-Invest alá tartozó Wing a magyar ingatlanpiac egyik fontos szereplője, de piacra lépett már Lengyelországban és Németországban is. 

Hatodik helyezett a Semilab (Flexpert Kft.) 206,1 milliárd forintos vagyonával, mérőműszerek, elektronikai alkatrészek és optikai eszközök fejlesztése, gyártása, kereskedelme a tevékenységi körük. A fizikusok alapította és ma is főleg fizikusok által irányított cég eszközei csipeken végeznek méréseket a gyártási folyamat során, szerepük az iparágban világszinten is szinte megkerülhetetlen.

  • A hetedik a Duna csoport (Duna Aszfalt Zrt.) 168 milliárd forintra becsült vagyonnal, mélyépítéssel (autópálya-, út-, közmű- és hídépítés) foglalkoznak. A néhány éve családivá avanzsáló csoport döbbenetes mértékű, összesen több mint 450 milliárd forint értékű közbeszerzési projektet nyert el az elmúlt három évben. Tavaly novemberben új taggal gazdagodott a csoport, miután bekebelezte a Dömper Kft.-t, az Igazságügyi Minisztérium korrupciós botrányba keveredett volt államtitkárához, Völner Pálhoz köthető céget.

A nyolcadik helyen a Gránit Pólus csoport "végzett", ingatlanfejlesztéssel és üzemeltetéssel 154,2 milliárd forintra tettek szert. 

  • Nitrogénművek csoport (Nitrogénművek Zrt., NZRT. Trade, Genezis Trans) a kilencedik helyen áll, műtrágyagyártással 147,9 milliárd forintot “kerestek”. A Pétfürdőn és Nyíregyházán bejegyzett cég 2021-et még tizenegymilliárd forintos veszteséggel zárta a Nitrogénművek Zrt., azóta azonban talpra álltak, 2022-ben már 31,5 milliárd forint profitot könyvelhetett el.

A tizedik a Market Építő Zrt. 127,6 milliárd forinttal. Ők az építőiparban érdekeltek. Garancsi István és Scheer Sándor cége nyerte el a kínai CATL akkumulátorgyár központi csarnokának szerkezetépítési munkáit Debrecenben. A cég nyári közleménye alapján ez a valaha volt legnagyobb összértékű magyarországi beruházás, összesen 3000 milliárd forintos projektről van szó. A Market Építő munkája a székesfehérvári Alba Aréna is, a ZÁÉV Zrt.-vel közösen pedig a Citadella felújításán is dolgoznak.

fotó: Docler, grafikon forbes