Orosz védelmi miniszter helyettese korrupciós vádak miatt őrizetben

Az orosz védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője, Tyimur Ivanov korrupciós vádak miatt került őrizetbe. Jelenleg két hónapos vizsgálati fogságban van, és számláit is zárolták, a bíróság pedig akár 15 év szabadságvesztést is kiszabhat neki.

Tyimur Ivanov, az orosz védelmi miniszter helyettese, aki több mint három évtizede tölt be hivatali pozíciót, korrupciós vádak miatt került őrizetbe. A 69 éves Szergej Sojgu védelmi miniszter sem volt tudatában beosztottja letartóztatásának, amelyet Ivanov munkahelyén hajtottak végre, egy megbeszélés után közvetlenül.

A moszkvai Carnige elemzése szerint Ivanovot a Putyinhoz közeli belső kör tagjának tekintik, amely csoportot többek között az olajexport révén milliárdossá vált Gennagyij Tyimcsenko is képviseli.

A bíróság döntése értelmében Ivanovot vizsgálati fogságba helyezték, ahol katonai egyenruhában jelent meg, ami szokatlan, mivel a hadsereg általában óvja a presztízsét, és nem szokás, hogy a katonák vagy beosztottak egyenruhában jelenjenek meg a bíróság előtt.

Ivanov a védelmi minisztérium beruházásaiért volt felelős, naponta több ezer milliárd rubel felett rendelkezett. Emiatt tartották őt az egyik leggazdagabbnak a szilovikok között, akik az erőszakszervezeteket foglalják magukba. 2018-ban a család bevételei nagyjából hárommillió dollárt tettek ki, de egy törvénymódosítás miatt a további évek adatai már nem nyilvánosak. A jelenlegi vizsgálatok során kiderülhet, hogy Ivanovnak milyen egyéb jövedelmei lehettek.

Az Ukrajna elleni háború miatt Ivanov feladatkörének jelentősége megnőtt, hiszen a hadsereg által kezelt, építésre és infrastrukturális fejlesztésre fordítható összegek megsokszorozódtak.

Korábban hasonló, a nyilvánosság előtt zajló korrupciós per még nem volt, mivel az ilyen ügyeket általában a háttérben rendezték le.