Biden és az életkorral kapcsolatos megjegyzések

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házi Tudósítók Egyesületének éves vacsoráján beszélt az életkorral kapcsolatos aggodalmakról, és kritikát fogalmazott meg elődje, Donald Trump felé.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, a Fehér Házi Tudósítók Egyesületének szombati éves vacsoráján beszélt az életkorral kapcsolatos kérdésekről. Biden humorosan megjegyezte, hogy "igen, a kor egy (fontos) kérdés. Felnőtt ember vagyok, aki egy hatéves gyerek ellen indul", ezzel utalva leendő elnökválasztási vetélytársára. Az 81 éves politikus később hozzátette, hogy az előrehaladott kor az egyetlen közös vonásuk a 77 éves Donald Trump volt elnökkel.

Donald Trump, aki a Truth Social nevű közösségi médiaoldalon aktív, reagált Biden szavaira. Trump azt írta, hogy "a csavaros észjárású Joe abszolút katasztrófa volt! Ennél rosszabb már nem lehet!".

A washingtoni Hilton szállodában rendezett esemény alatt a helyszínen tüntetők is megjelentek. Transzparenseket tartva a gázai újságírók haláláról skandáltak, és arra buzdították az újságírókat, hogy bojkottálják az évente megrendezett eseményt. A kormányzat tisztviselőinek érkezésekor kiabálások fogadták őket, és a tüntetők százai "Szégyelljék magukat!" felkiáltással elítélték Biden gázai háborúval kapcsolatos viselkedését.

Biden az eseményen az újságírókhoz szólva kérte őket, hogy ne csak a kampány mellékes dolgaira koncentráljanak, hanem emelkedjenek fel a pillanat komolyságához, és összpontosítsanak arra, ami valójában a tét. Az elnök úgy fogalmazott: "őszintén szólva nem kérem önöket, hogy foglaljanak állást. Arra kérem önöket, hogy emelkedjenek fel a pillanat komolyságához" és lépjenek túl a kampány mellékes dolgain, a figyelemelterelésen, amelyek uralják és szenzációhajhászássá teszik a politikát.

A Fehér Házi Tudósítók Egyesületét 1914-ben alapították, és 1921 óta szinte minden évben megrendezik a vacsorát, hogy megünnepeljék az elnökségről tudósító riportereket, valamint ösztöndíjakat gyűjtsenek. Az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódóan a HVG podcastműsorában Donald Trump világpolitikai stratégiájával és a magyar-amerikai szélsőjobbos összeborulással is foglalkoztak, amely adás itt hallható-látható.