Milliárdos adócsalás miatt körözött férfi elfogása Horvátországban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettéért körözött férfi, aki ellen európai elfogatóparancs is kiadásra került, Horvátországban bukkant fel és került elfogásra.

A horvátországi Vir szigetén rejtőzködő D. T. Lajos ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal indított eljárást, melynek során a Pécsi Törvényszék jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A bűnszervezet, amelynek tagja volt, közel 4 és fél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A férfi a büntetés elől menekülve vált elérhetetlenné, ezért először hazai, majd 2023. július 12-én európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Mohácsi Rendőrkapitányság munkatársai 2024 áprilisában szereztek tudomást arról, hogy a körözött férfi Horvátországban van, és ott ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Az elfogásához a KR NNI Célkörözési Osztály munkatársaival léptek kapcsolatba.

Az NNI nyomozói az ENFAST hálózaton keresztül kezdtek intenzív információcserét a horvát társszervekkel, ami eredményeként kiderült, hogy D. T. Lajos Vir szigeten tartózkodik élettársával. A horvát rendőrök a magyar fejvadászok kérésére 2024. május 6-án akciót szerveztek, amely során az utcán elfogták a 45 éves férfit. Kiadatásáról a horvát bíróság a napokban fog dönteni.

A férfi közösségi médiában is aktív volt, több felületen is megosztott tartalmakat. Egyik posztjában tengeren hajózva látható, ahol az élet élvezetére biztat mindenkit a börtön helyett, míg egy másik bejegyzésében úgy tett, mintha egy pécsi klinikán lenne, ahol az előtte álló egyenruhás rendőrök nem ismerik fel. A rendőrségi közlemény szerint azonban a hatóságok felismerték és sikerült elfogniuk.