Kék Pont Alapítvány kezdeményezésére Magyarországot is elérte a britektől indult kezdeményezés, hogy egész novemberben ne igyunk egy csepp alkoholt se.

Azt tudjuk, hogy az alkohol fizikailag és pszichésen is tönkreteheti a fogyasztókat, de a társadalomra nézve is káros. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholfogyasztás világszerte évente hárommillió halálesethez, és annál is több embernél egészségkárosodáshoz vezet.

Az italozás a korai halálozás és rokkantság vezető kockázati tényezője a 15 és 49 év közöttiek körében,

az összes halálozás 10 százalékát okozza ebben a korcsoportban. A túlzott alkoholfogyasztás pedig a megbetegedések 5,1 százalékáért felelős.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint az alkoholisták körében több mint ötezerszer gyakoribb (10-20 százalék) az öngyilkosságok száma, mint a teljes lakosságot tekintve.

Azoknak, akik komoly alkoholproblémával küzdenek, de belevágnak a kihívásba, bizony számolniuk kell azzal, hogy komoly testi tüneteket produkálhatnak. Ugyanis az alkoholbetegek ha nem jutnak hozzá italukhoz 24 órán belül, akkor komoly fizikális gondok jelentkezhetnek náluk. Ilyen például a kézremegés, hányinger, szorongás, ingerlékenység, szapora szívverés, indokolatlan fáradtság, és nem utolsósorban verejtékezés. Ezek akár delirium tremensig és hallucinációig is fajulhatnak.

Az ő esetükben fontos, hogy az alkoholmegvonást orvosi felügyelet mellett történjen

- írja a Gyógyzóna.

Semmelweis Egyetem pedig arra figyelmeztet, hogy a máj óránként körülbelül 5-8 gramm alkoholt képes feldolgozni. Ezért a felnőtt férfiaknak legfeljebb napi kettő, a felnőtt nőknek pedig maximum napi egy standard egységnyi ital (1 deci bor vagy 2 és fél deci sör vagy 3 centiliter tömény) fogyasztása ajánlott úgy, hogy mindkét nemnek legalább heti két nap szünetet kell hagynia a fogyasztások között. 

Egészségügyi szakértők megfigyelték, hogy azok, akik legalább egy hónapra absztinensek lettek, a következő fél évben jelentősen kevesebb alkoholt fogyasztottak, és jóval kevesebb alkalommal rúgtak be. 

Az alkohol elhagyása számos egészségügyi előnnyel jár, például csökken a koleszterinszint, a daganat, a cukorbetegség kockázata és jobb lesz az emésztés.

Az egészségesebb szervezet pedig jobb hangulatot eredményez, és a kórokozókkal szemben nagyobb ellenálló képességet ad. Sőt, az alkoholmentesség szebbé is tesz. Mivel az alkohol vízhajtó hatása nem érvényesül, a bőr hidratáltabbá, puhábbá és feszesebbé válik. Bizonyított tény, hogy egy hónapnyi alkoholmentes időszak akár súlycsökkenést is eredményezhet.

Az italozás elhagyásakor a pozitívumok szinte azonnal érezhetők. Az alkoholbevitel megszűnése után két-három nappal a méreganyag eltűnik a szervezetből, a véráram és a belső szervek működése helyreáll. A leállás után öt-hét napon belül a hangulat jobb lesz, ami elősegíti a jobb alvást. Másfél héttel később a sejtek is regenerálódnak, ami megnövekedett fizikai energiához vezet, egy hónap alatt pedig a laborértékek is normalizálódnak, amivel számos krónikus betegség kockázata csökken, vagy maga a betegség enyhül – foglalta össze a Daily Mail.

Azért, hogy mindenki megtudja, mennyire rabja az alkoholnak, nagyszerű próbatétel lehet a Száraz November kihívás, amelyet a Magyar Orvosi Kamara is támogat. Könnyen lehet, hogy a mostani tapasztalatok akár figyelmeztetésként is szolgálhatnak a jövőre nézve. Az alkoholizmus egyik alattomos csapdája ugyanis, hogy sokszor úgy érezzük, nincsen problémánk az alkoholfogyasztással, a könyörtelen valóság pedig pont az ellenkezőjét tükrözi. Szóval ha nem vágunk bele a kihívásba, sosem derül ki, hogy milyen kapcsolatot ápolunk a szesszel. 

Fotó: Wolfy