Európai sörárak összehasonlítása

Ha Ön is úgy érzi, hogy Magyarországon minden túl drága, akkor érdemes lehet egy pillantást vetni az európai sörárakra. A Numbeo felhasználói által generált adatok alapján készült összehasonlítás rávilágít, hogy Európa különböző nagyvárosaiban mennyibe kerül egy korsó csapolt sör.

A vg.hu által ismertetett adatok szerint az Európa-bajnokság egyes helyszínein az átlagár majdnem eléri a 4 eurót, ami még nem is számít a legmagasabb árnak. Rejkjavíkban például 10 eurót kell fizetni egy korsóért, míg Osloban 9,6 euró, Koppenhágában és Helsinkiben pedig 8 euró a sör ára. Londonban 7,7 euró, Dublinban pedig 6,5 euró egy korsó sör ára. Párizsban a sör ára 7 euró, míg a svájci Bernben 6,7 euróba kerül egy korsó ital.

Budapesten viszont jóval kedvezőbb a helyzet, itt csupán 2,5 eurót kell fizetni egy korsóért. A környező országokban is hasonló a helyzet: Szlovénia fővárosában 3 euró, Pozsonyban 2,5 euró, Bukarestben 2,4 euró, míg Kijevben mindössze 1,1 euró egy korsó sör ára. Prágában 2,4 euró egy korsó csapolt sör. Debrecenben a Numbeo-felhasználók szerint még olcsóbb, mindössze 1,3 euróval kell számolni.

Az Eurostat adatai szerint azonban nem csak a sör, hanem az alkoholos italok általános színvonala is eltérő Európa-szerte, ugyanakkor az EU-ban Budapesten található a legolcsóbb alkohol. A gazdasági lap kiemelte, hogy a sör Európában állva hagyta a borpiacot, a nagy gyártók, a kisüzemek és a kézművesek jól reagáltak a generációs váltásra, reneszánszát éli a gyártás, ami belekényszerítette az európai borászokat a túltermelésbe.