Az Európai Unió által kiadott keretirányelv 2024. január 1-étől kötelezővé teszi a tagországok számára a háztartásokban és vendéglátóhelyeken képződő étel- és élelmiszerhulladék, valamint használt sütőolaj elkülönített begyűjtését, ami egy teljesen új kötelezettséget jelent mindenki számára. 

Mindeddig a háztartások maguk dönthették el, hogy a műanyag, a papír, és a fém mellett a a biohulladékot (minden olyan növényi és állati eredetű szerves hulladék, amely aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlik vagy lebontható) elkülönítve gyűjtik-e vagy sem, januártól nem lesz opció.

Ugyanis ezentúl nem választás kérdése, hogy komposztálunk-e vagy sem. A kérdés az, hogyan lehet ezt megoldani ott, ahol nincs lehetőség helyben komposztálásra

– hívta fel a figyelmet a Humusz Szövetség, amely jó példákkal kíván tanácsot adni a lakossági és az önkormányzati szereplőknek is.

A szervezet kiemelte, a biohulladék nem szemét, hanem értékes tápanyagforrás. Úgy vélik az új rendszer bevezetése egyszerű lesz azok számára, akik kertes ingatlannal rendelkeznek. 

A kertnélkülieket pedig a legtöbb helyi önkormányzat oktatással, gyűjtőedények biztosításával segíti majd.

A legkényelmesebb, és felmérések szerint leghatékonyabb megoldás, ha házhoz jönnek a biohulladékunkért. Jó példa Milánó, ahol a lakosok egy komposztálható zsákkal kibélelt háztartási kukába gyűjthetik otthon a szerves anyagokat, amelyet végül a házak elé kihelyezett nagyobb edénybe lehet üríteni.

- olvasható a Sokszínű Vidék oldalán. Az említett észak-olaszországi városban a közösségi terekben, a piacokon és az éttermekben is így zajlik a biohulladék gyűjtése, s ennek révén Milánó szerves hulladékának 86 százalékát komposztálják.

A Humusz Szövetség szerint a közösségi komposztálás is alternatívát kínál a szabályozás betartására.

Ahogy a honlapjukon írják, a közösségi komposztálás során több háztartás szerves hulladékait használják a komposzt készítésére. Egy közösség összefogásával létesítenek komposztáló helyeket. A kész komposztot közösen, vagy saját szükségleteiknek megfelelően, például virágágyás alá, balkonládákban használják fel.

A hazai jogszabályok alapján a közösségi komposztálás a társas házi közösség saját növényi eredetű hulladékának helyben történő komposztálása és a kész komposzt saját célra történő felhasználása, amely tevékenység nem engedélyköteles. 

A házi, vagy közösségi komposztálás elkészítési lehetőségeiről, és helyszíneiről ide kattintva olvashatnak