Ezüstérmes a férfi könnyűsúlyú kettes az evezős Európa-bajnokságon

Második helyezést ért el Szabó Bence és Furkó Kálmán a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes kategóriában az evezős Európa-bajnokság szombati versenynapján, amit a Magyar Evezős Szövetség Facebook-oldalán jelentett be.

A verseny elején jól rajtoltak, de az első 500 métert követően az osztrák csapat vette át a vezetést és folyamatosan növelte előnyét. A magyar páros nem tudta őket utolérni, viszont sikerült megelőzniük a moldáv versenyzőket, így az ezüstéremmel zárták a versenyt. Ez volt az első magyar érem a szegedi Maty-éren megrendezett evezős Európa-bajnokságon. Szabó és Furkó bejelentették, hogy ez volt számukra az utolsó nemzetközi verseny.

Furkó Kálmán a verseny után elmondta, hogy nem gondolták volna, hogy hazai közönség előtt állhatnak majd fel a dobogóra, és bár nem nyertek, az ezüstéremmel mégis elégedettek, mivel mindent beleadtak. Az érmet a közönségnek, a családjuknak és saját maguknak is szerették volna megnyerni.

A férfi egypárevezősök között Bácskai Máté a szombati versenynap végén a harmadik helyen állt, így a C döntőben folytathatja. A négypárevezősök versenyében a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf és Ujhelyi Mihály alkotta csapat a B döntőben a negyedik helyen végzett, összesítésben a tizedik pozíciót szerezve meg. Galambos Péter a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök döntőjében fog versenyezni vasárnap.

Az Európa-bajnokság mellett zajló olimpiai kvalifikációs regattán Gadányi Zoltán a női egypárevezősök B döntőjében diadalmaskodott. Pétervári-Molnár Bendegúz, aki korábban a riói és tokiói olimpiákon is képviselte hazánkat, a pénteki középfutamban a harmadik helyen végzett, így vasárnap az A döntőben küzdhet az olimpiai kvóta megszerzéséért. A női könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében Bene Dorottya és Szili Dorina is az A döntőben fognak indulni a kvótaért.