A kékestetői emelkedő izgalmakat hozott a Tour de Hongrie-n

A Tour de Hongrie kerékpáros körverseny harmadik szakasza izgalmas fordulatokat hozott a Kékestetőn, ahol Thibau Nys szenzációs hajrával előzte meg az élen haladó Emmanuel Buchmannt.

A Kékestetői emelkedő ismét bebizonyította, hogy meghatározó szerepe van a Tour de Hongrie versenyében. A 3,5 kilométeres szakasz a Mátraházáról indulva sok versenyző számára jelentett már kihívást a múltban, és ezúttal sem volt ez másképp. A versenyzőknek először a Bükkön keresztül, majd Abasárról Mátraházáig kellett felkapaszkodniuk, mielőtt a Kékestetőn dőlt volna el a szakasz sorsa.

Valent Márk, aki az olasz-magyar MBH-Colpack-Ballan csapat színeiben versenyez, a szakasz előtt elmondta, hogy a mátraházi emelkedőn várja a mezőny szétszakadását, és a top 15-ös helyezést tűzte ki célul maga elé.

A verseny elején egy hatfős szökevénycsoport alakult ki, amelynek tagjai között volt Rózsa Balázs, Jevgenyij Gidics, Michael Mörköv, Manuel Penalver, Siebe Deiwerdt és Christian Bagatin is. A főmezőny azonban kontroll alatt tartotta őket, és az utolsó kilométerekre mindenkit utolértek.

A hajrához közelítve a mezőny élén sokáig a sárga trikós cseh versenyző, Martin Voltr (Pierre Baguette) csapata dolgozott, a cél előtt 35 kilométerrel viszont a német Emanuel Buchmann sikeréért tekerő BORA-hansgrohe állt előre. Az újabb mászás megkezdésétől sorra szakadtak le a hegyet kevésbé bírók, a szökésről pedig Rózsa maradt le 16 kilométerrel a cél előtt. A sárga trikós Voltr 13 kilométeren belül indított vakmerő támadást a részhajráért, ám a mezőny sorra fogta be az elöl haladókat.

A verseny hajrájában a Bora-Hansgrohe csapatának német bajnoka, Emmanuel Buchmann indított egy erős támadást, és bő másfél kilométerre a céltól jelentős előnyre tett szert. Azonban a vége felé Thibau Nys és Diego Ulissi is felzárkózott, és végül Nys diadalmaskodott, Buchmann csak a harmadik helyen végzett.

Thibau Nys, a Lidl-Trek csapat 21 éves versenyzője, aki a szakaszgyőzelemmel együtt az összetett versenyben is az élen áll, elmondta, hogy nem számított a győzelemre, és a következő napokban is meg akarja őrizni a sárga trikót.

Az összetett versenyben a legjobb tíz versenyző kis különbségekkel van egymáshoz képest, így a következő szakaszok izgalmas taktikai csatákat ígérnek. Dina Márton, aki a legjobb magyarként a fehér trikót is kiérdemelte, a 15. helyen érkezett be, és az összetettben is tizenötödik helyen áll, 47 másodperces lemaradással.

Eredmények:
3. szakasz, Kazincbarcika-Gyöngyös-Kékestető, 182,5 km
1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:53
2. Diego Ulissi (olasz, UAE) 4 másodperc hátrány
3. Emmanuel Buchmann (német, Bora-Hansgrohe) 6 mp. h.

Összetett:
1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 12:09:41
2. Diego Ulissi (olasz, UAE) 4 másodperc hátrány
3. Emmanuel Buchmann (német, Bora-Hansgrohe) 6 mp. h.