Amerikai és arab befolyás a futballgazdaságban

A Sportico elemzése szerint az amerikai és arab befektetők dominálják a labdarúgás világát, ahol a 50 legértékesebb klub között számos amerikai, illetve amerikaiak által tulajdonolt csapat található, és a Manchester United áll az élen.

A Sportico sport-üzleti elemző weboldal a nyilvánosan elérhető pénzügyi kimutatások és csapatspecifikus szorzók alapján rangsorolta a labdarúgás 50 legértékesebb klubját. A futballban a pénzügyi fair play (FFP) szabályozásai és az új pénzügyi szabályozások is jelentős hatással vannak a játékra. A csapatspecifikus szorzók többek között a korábbi eladásokat, a piacot, a márka erősségét, a pályán elért teljesítményt, a létesítmény lízing feltételeit, az adósságtehert és a várható jövőbeli gazdaságtant veszik figyelembe.

Az MLS, azaz az amerikai futball liga a legtöbb csapattal képviselteti magát a top 50-ben, a Sportico szerint 20 csapattal. A Los Angeles FC a legmagasabban jegyzett MLS-klub, de az Atlanta United, az Inter Miami, az LA Galaxy és a New York City FC is bekerült a legjobb 20 közé. Az MLS-modellben a kiesés hiánya és a költségszabályozási intézkedések, valamint a modern stadionok hozzájárulnak a csapatok magasabb bevételi szintjéhez. Az érdeklődés növekedését jól mutatja Lionel Messi Inter Miamihoz való igazolása és az MLS által az Apple-lel aláírt közvetítési szerződés.

Az MLS-klubokon kívül további nyolc csapat van, amelyek legalább részben amerikai magánszemélyek vagy vállalatok tulajdonában vannak, így a Manchester United, a Liverpool, az Arsenal, a Chelsea, az AC Milan, a Lyon és a Roma is. A Premier League-ben a klubok többsége amerikai tulajdonba kerülhet a következő két évben.

A Premier League a második legreprezentáltabb bajnokság 9 klubbal, köztük a Manchester United, a Liverpool és a Manchester City. Az olasz Serie A hat, a német Bundesliga négy, a spanyol La Liga három, a francia Ligue 1 kettő, míg a holland és a portugál liga egy-egy csapattal képviselteti magát.

A Manchester United a lista élén áll, annak ellenére, hogy a pályán nem nyújt kiemelkedő teljesítményt. A klub márkaértéke, a globális szurkolótábor, az Adidasszal kötött szerződés és Sir Jim Ratcliffe cége, az INEOS által megvásárolt részesedés mind hozzájárulnak az értékeléséhez.

Az arab világ tulajdonolta csapatok értéke is jelentősen emelkedett. A Newcastle-t egy szaúd-arábiai állami befektetési alap vásárolta meg, és a klub értéke rövid idő alatt majdnem megduplázódott. A Paris Saint-Germain és a Manchester City értéke is többszörösére nőtt az arab befektetők átvétele óta.