Az ügy nem újkeletű. Az üzem 2017-es indulása óta folyamatosan problémák merülnek fel. Szeptember elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még arról számolt be, hogy terjeszkedik a Samsung gödi gyára. A tárcavezető a Samsung SDI beruházásának bejelentésén úgy nyilatkozott, hogy a vállalat 22,5 milliárd forintos projektjéhez az állam 5,5 milliárd forint támogatást nyújt.

Mint ismert, az elmúlt hónapokban számos konfliktus volt a kormány és az akkumulátorgyár bővítése miatt aggódó lakosság között: a helyi lakosok legutóbb áprilisban tartottak demonstrációt a Samsung gyárának biztonságosabb működéséért.

Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke úgy nyilatkozott, hogy a dél-koreai cég sorra szegi meg a katasztrófa-, tűz- és munkavédelmi, valamint a környezetvédelmi szabályokat, súlyosan veszélyeztetve ezzel munkavállalói és Göd, sőt a környező települések lakosainak a biztonságát is.

A fennálló helyzet nem a megoldés felé halad. Ezt jelzi az is, hogy az LMP feljelentést tesz a gödi Samsung gyár ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt. 

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke sajtótájékoztatóján felidézte: a gödi akkumulátorgyárat bővíteni akarják, amihez plusz vízre van szükség; vízvezetéket kell építeni és a szennyvizet el kell vezetni.

Ennek megoldásaként a Dunából akarnak vizet hozni, amihez 8,5 kilométeres vízvezetéket és 13,5 kilométeres szennyvízcsatornát kell kialakítani – ismertette. 

Az LMP már azzal sem ért egyet, hogy új akkumulátorgyárak épüljenek Magyarországon, vagy a jelenlegieket bővítsék – hangsúlyozta. Mindez már az éghajlatváltozás szempontjából is problémás. Emellett vízzabálóak, energiazabálóak, nagyon nagy a területi igényük, ráadásul veszélyes üzemek – mutatott rá az LMP-s politikus. 

Mind a gödi, mind a komáromi akkumulátorgyár nagy arányban termel selejteket, amelyekkel kezdeni kell valamit

– mondta. Ugyanakkor a bátonyterenyei hulladékfeldolgozó működését már felfüggesztette a hatóság a szabálytalanságok miatt, és problémák vannak a szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozóval is – fűzte hozzá. 

Jelenleg egy feldolgozó működik, de akár azt is bezárhatják – mondta. Ekkor előfordulhat az, hogy a selejteket illegálisan helyezik el – közölte, hangsúlyozva: a problémát a mostani beruházás csak fokozza. 

Annak megvalósítása ráadásul komoly természetkárosítással is jár, ugyanis NATURA 2000-es területen végzik azt. 

Az LMP már tiltakozott a fakivágások ellen, most pedig a fokozottan védett homoki kikerics több száz példányát szántották be, annak ellenére, hogy a beruházót kötelezettség terhelte azok áttelepítésére. A növények eszmei értéke 40 millió forintra tehető – mondta. 

Az LMP követeli, hogy a kormány vegye komolyan a környezet- és természetvédelmet! Az országból nem lehet „akkumulátorgyarmatot” csinálni – összegzett Schmuck Erzsébet.

A helyzet nem csillapodik más településeken sem. Míg Ácson lakossági fórumot tartanak csütörtök délután az épülő akkugyárról, addig Alsózsolcán környezetvédelmi szakértők szerint a beruházó szlovén cég olyan hiányos és kezdetleges dokumentációt nyújtott be, amire még a hatóság sem adhatott volna engedélyt.

Fotó: Facebook