Iváncsai akkumulátorgyárban történt incidens: dolgozók panaszkodtak egészségügyi problémákra

Leállították a termelést és kiürítették az iváncsai akkumulátorgyárat, miután a dolgozók orrvérzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak egy március közepén történt éjszakai műszakban.

Az incidens során a dolgozók először egy erős, szúrós szagra lettek figyelmesek, amelyet azonnal jelentettek a műszakvezetőnek. Ezt követően az üzemrészt kiürítették, a dolgozók a kantinban gyűltek össze, vagy a friss levegőt keresték az ablakoknál. Egy dolgozó elmondása szerint az üzemrészben elektrolit-szivárgásra utaló jeleket észleltek.

A munka folytatása után több dolgozó is rosszul lett, fejfájás, hányinger és orrvérzés tüneteit tapasztalták. A hajnali órákban az üzemorvos vegyszeres mérgezést állapított meg, de mentőt nem hívtak a helyszínre. A termelést ekkor állították le, és aznapra már nem is indult újra. A dolgozók szerint a probléma gyártástechnológiai hibából eredhetett, azonban a megyei katasztrófavédelem szerint nem érkezett hozzájuk bejelentés az esetről.

A cég az RTL Híradó megkeresésére reagálva közölte, hogy kilenc dolgozót küldtek üzemorvosi vizsgálatra, akik a szúrós szag miatt panaszkodtak. A kellemetlen szag karbantartási munkálatok során keletkezhetett egy berendezés szivattyújánál. A cég házon belüli tűzoltói irányításával evakuálták a területen dolgozókat, és a munkát ideiglenesen felfüggesztették. A levegő minőségét is megvizsgálták, amellyel kapcsolatban nem találtak problémát, és a cég cáfolta az elektrolit-szivárgás tényét. Mind a kilenc dolgozó a következő napon már képes volt folytatni a munkát.