Zsombói erdőmentés vagy ipari fakitermelés?

Zsombón, egy 3300 fős faluban, heves viták kísérik a parkerdő sorsát. A helyi polgármester, Gyuris Zsolt és a tájépítész, Kármán Kolos közötti konfliktus a parkerdő állapotával kapcsolatosan éleződött ki, amelynek állapota inkább ipari fakitermelésre emlékeztet, mint kellemes ligetre.

A polgármester szerint a parkerdő megmentéséről van szó, míg Kármán azt állítja, hogy az erdőt valójában irtják. A közelgő önkormányzati választások is fűtik a vitát, amelyben személyes sérelmek is felmerültek. Gyuris Zsolt korábban testi sértés miatt bírósági ítéletet kapott, amiért bántalmazta Kármánt egy önkormányzati fogadóórán.

A parkerdőben a fakitermelés nyomai egyértelműek, a kivágott fatörzseket kamionokra rakodva szállítják el. A helyiek közül néhányan aggódnak, hogy a polgármester túl sok fát vágat ki, ami károsíthatja a növényzetet. A polgármester a Facebookon egy videóban jelentette be a munkálatok kezdetét, amit ő erdőmentésnek nevez. A parkerdő mintegy hetven éve keletkezett, és ma már a falu szélén található, részben önkormányzati, részben magántulajdonban.

A terület hivatalosan parknak minősül, így az erdőgazdálkodási szabályok nem érvényesek rá. Kármán Kolos 2016-ban készített egy tervet a parkerdő fejlesztésére, amely alapján hobbifutópályát és pihenőhelyet alakítottak volna ki, és a falu 20 millió forint pályázati támogatást is nyert erre a célra. A polgármester azonban letiltotta Kármánt a Facebookon folyó vitában.

Gyuris Zsolt szerint a fakitermelés a parkerdő megújítása érdekében történik, és a csemeteültetést választották a szakaszos kitermelés után. A polgármester állítása szerint a zsombóiakat folyamatosan tájékoztatta a tervekről, de a fakitermelés megkezdése után néhányan megdöbbent bejegyzéseket írtak a Facebookon. Egyesek közadatigénylést nyújtottak be az önkormányzathoz, hogy hivatalos forrásból értesüljenek a parkerdőben zajló tevékenységekről.

A polgármester szerint a részleges fakitermelés jobb megoldás, mint a teljes tarra vágás, mivel az 1950-es években ültetett fákat előbb-utóbb ki kell vágni. A parkerdő felújítására elnyert pályázat megvalósítása folyamatban van, és a polgármester szerint a határidőre el is készül. A kivágott fák eladásából származó bevételt a parkerdő fejlesztésére fordítják.

Gyuris Zsolt hangsúlyozza, hogy a jó kormányzati kapcsolatok előnyösek Zsombónak, és a képviselő-testület nem pártpolitikai érdekek szerint működik. A parkerdő szélén már elültetett facsemeték is láthatók, de a homokos talajon az öntözés ellenére is előfordulhatnak kiszáradások. Az erdőt féltők aggodalma érthető, hiszen a nagyarányú fakitermelés után hosszú évtizedekbe telhet, mire a fák ismét elérhetik korábbi méretüket.