Iváncsai akkumulátorgyárban rosszullét történt

Rosszul lett az iváncsai akkumulátorgyár több dolgozója március közepén, az egyik éjszakai műszak során – értesült az RTL híradója.

Az incidens során az egyik dolgozó szerint erős, szúrós szagot észleltek, amelyet azonnal felismertek és jelentettek a műszakvezetőnek, majd egy másik dolgozó állítása alapján az üzemből is ki lettek küldve. A szemtanúk elektrolit szagot éreztek, de visszatértek a munkához. Nem sokkal később azonban több dolgozó is rosszul lett, fejfájásról, hányingerről és orrvérzésről számoltak be, ezért felkeresték az üzemorvost, aki vegyszeres mérgezés lehetőségét vetette fel. Ebben az esetben nem hívtak mentőt.

A dolgozók véleménye szerint a termelés leállt, és gyártástechnológiai hiba állhat a háttérben. Az RTL megkereste a gyárat, amely szerint a kellemetlen szag egy karbantartási munka során keletkezett, amikor egy berendezés szivattyúját javították. Az események után a gyárban dolgozókat evakuálták, és ideiglenesen leállították a munkát.

Az SK ON Hungary válaszában azt is közölte, hogy kilenc dolgozót küldtek üzemorvosi vizsgálatra, akik a következő napon már folytathatták a munkát. A cég állítása szerint a levegő minőségét is ellenőrizték, de semmilyen problémát nem találtak.

Iváncsán közel 700 milliárd forintból épült meg az akkumulátorgyár, amelyet a koreai SK üzemeltet, és az üzem nemrégiben kezdte meg a gyártást. A gyárban már tavaly nyáron is többen rosszul lettek egy vegyi anyag belégzése miatt, és a gyár vezetése azt is elfelejtette bejelenteni, hogy veszélyes anyagokkal fognak dolgozni, emiatt 14 millió forintos büntetést kaptak. A gyár ennek ellenére megkapta a környezethasználati engedélyét. Iváncsán még az építkezés során többen meghaltak, az egyik ilyen eset után elmentünk a helyszínre, és ebben a cikkben írtuk meg, mit tapasztaltunk.

A fideszes hátterű független polgármester, Molnár Tibor korábban az akkumulátorgyár lelkes támogatója volt, de mióta a nyár óta működő akkugyár elviselhetetlennek ítélt zaja miatt nagy lett az elégedetlenség a faluban, először a gyárnál majd a környezetvédelmi hatóságnál is bejelentést tett. A megyei katasztrófavédelemtől azt írták: a hivatásos katasztrófavédelmi szervhez nem érkezett bejelentés.