Baleset az SK Battery komáromi akkumulátorgyárában

Kedd délelőtt több dolgozó rosszul lett a komáromi SK Battery (SK On Hungary Kft.) üzemében, ami miatt mentők érkeztek a helyszínre. A baleset után órákkal később enyhe rosszullétek is előfordultak.

Az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága megerősítette, hogy először egy baleset miatt riasztották őket, majd később enyhe rosszullét miatt is a gyár területére vonultak. A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a baleset következtében több mint száz dolgozó hagyta el az üzem területét. A katasztrófavédelmi mobil labor által végzett mérések során nem mutattak ki határérték feletti veszélyes anyagot, és a tűzoltók beavatkozására, valamint lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség. A mérések eredményeit interneten is közzétették.

Az SK On Hungary Kft., mely a dél-koreai SK On Co., Ltd. magyarországi leányvállalata, 2017-ben alakult, és két évvel később hozott létre egy 430 ezer m²-es gyártóüzemet Komáromban 330 millió dolláros beruházással. A gyár évi 7,5 GWh-nyi akkumulátort képes előállítani, ami körülbelül 25 ezer autóhoz elegendő. A kormány 2018-ban 8,2 milliárd forint támogatást ítélt meg a beruházáshoz.

Az akkumulátorgyártás veszélyes üzemnek számít, és bár a technológia rendelkezésre áll a biztonságos üzemeltetéshez, a jogszabályok és hatóságok szigorúsága is meghatározó ebben az ágazatban. Magyarországon a tapasztalatok azt mutatják, hogy a törvényeket inkább eltakarítják az akkumulátorgyártás útjából.

A cikk írásának idején még vártunk az SK Battery válaszára arra vonatkozóan, hogy mi okozta a balesetet és a rosszulléteket, valamint hogy hányan és milyen állapotban vannak az érintett munkatársak. Az akkumulátorgyártás hazai felfutásáról szóló cikksorozatunk eddigi részeit itt találhatják meg. Az akkumulátorgyárban húsvétvasárnap is volt egy üzemzavar, amikor több dolgozó rosszul lett, és ez nem az első eset volt az üzem történetében. 2022 januárjában hidrogén-cianid és ammónia szivárgott, ami miatt több dolgozó rosszul lett, egy másik esetben pedig 29 dolgozó volt kitéve nagy mennyiségben vagy hosszú ideig rákkeltő anyagoknak. Idén március 31-én üzemzavar miatt szúrós szag terjedt és több dolgozó fejfájásra panaszkodott, ezért a dolgozók egy részét akkor is kiterelték az üzemből. A katasztrófavédelem ebben a legutóbbi esetben is mindent rendben talált.