Gödi akkugyár területbővítése: fontos információk a helyieknek

Göd városában élők figyelem: a Samsung akkumulátorgyára jelentős területbővítés előtt áll, és a lakosság május 1-ig írásban nyilváníthat véleményt a tervekről.

A gödi Samsung akkumulátorgyár területe több mint 43 ezer négyzetméterrel bővülne, amelynek kapcsán a Pest Vármegyei Kormányhivatal már elindította az engedély módosítási folyamatát, melyet "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé" nyilvánítottak. A gyár, amely decemberben tíz évre előre kapott környezethasználati engedélyt, a tervek szerint két új épületet, egy összekötő hidat, három új kazánt és további négy gyártósort adna a meglévő infrastruktúrához.

A bővítés eredményeképpen a gyártási kapacitás 20 százalékkal növekedne, és az éves szinten felhasznált szerves oldószerek mennyisége is jelentősen, közel 14 és fél ezer tonnáról 22 ezer tonnára emelkedne. A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 négyzetméterre bővülne.

A hatóság közleménye szerint a bővítés során a gyártechnológia nem változik, azonos alapanyagokból ugyanazt a terméket állítanák elő, mint a már meglévő gyártósoroknál. Ennek ellenére a környékbeli lakosok évek óta bizalmatlanok a gyártechnológiával kapcsolatban, mivel a gyár:

  • Éjszakánként zavaró zajt bocsát ki, amit csak mostanában próbálnak egy öt méter magas zajvédő fallal mérsékelni.
  • Szabálytalanságok kerülnek napvilágra, mint például súlyos tűzvédelmi szabálysértések és a dolgozók rákkeltő anyaggal való veszélyeztetése.
  • A gyár kibocsátásának környezetre és az emberek egészségére gyakorolt hatása átláthatatlan.

A lakosság a bővítéssel kapcsolatosan online közmeghallgatáson nem vehet részt, azonban május 1-ig írásban küldhetik be véleményüket.