Jóváhagyták az EP-választás szavazólapját

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén jóváhagyta az Európai Parlamenti (EP-) választás szavazólapjainak mintáját, amelyek közül az egyik a magyarországi és a külképviseleti, a másik pedig a levélben szavazóknak készült.

Az NVB két külön szavazólapot fogadott el, egyet a magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz, valamint egy másikat a levélben szavazáshoz. A bizottság hat országos nemzetiségi listát is nyilvántartásba vett, így minden, a keddi határidőig benyújtott lista nyilvántartásba került.

Az NVB által elfogadott szavazólapok adattartalmának jóváhagyása, az úgynevezett imprimálás következett, miután az EP-választáson induló listák nyilvántartásba vétele jogerőre emelkedett.

A jogszabály szerint az EP-választás szavazólapja a listák nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza:

  1. Megoldás Mozgalom,
  2. LMP – Magyarország Zöld Pártja,
  3. Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd–Zöldek,
  4. Második Reformkor Párt,
  5. Mindenki Magyarországa Néppárt,
  6. Momentum Mozgalom,
  7. Fidesz–Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt,
  8. Jobbik – Konzervatívok,
  9. Tisztelet és Szabadság Párt,
  10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  11. Mi Hazánk Mozgalom.

A hosszúkás, 530x210 milliméteres szavazólapon egy sorban szerepel a 11 lista. A magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz készült szavazólapon a bal felső sarokban egy karika található a bélyegzőlenyomatnak, amit a helyszínen látnak el pecséttel. A levélben szavazáshoz készült szavazólapon a pecsét helyén a „levélben szavazás szavazólapja” felirat szerepel.

A szavazólap tartalmazza a „szavazólap” megjelölést, a választás megnevezését, a szavazás napját, amely június 9., és azt az információt, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni. Érvényes szavazás esetén a lista neve feletti körbe tollal írt két egymást metsző vonal szükséges.

Újabb nemzetiségi listákat vettek nyilvántartásba

Az NVB a korábbi tizenkilenc mellé újabb hat országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba, így a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete, a Nova Hvylja Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesülete, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége-Az Eleki Románokért Egyesület-Méhkeréki Románok Egyesülete-Szegedi Román Kulturális Egyesület közös listája, a Szegedi Helyi Szerb Közösség listája, valamint a KRUG Művészeti Egyesület listája is nyilvántartásba került. Az NVB visszautasította a Budapesti Román Egyesület, A Magyarországi Cigányközösség Fóruma, valamint a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete- Központi Szervezet listájának nyilvántartásba vételét, mert nem gyűjtötték össze az előírt számú ajánlást.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Június 9-én a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják meg a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot. Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB határozta meg, és a listaállítás feltétele volt, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítson. Az országos nemzetiségi listákat a határidőig lehetett bejelenteni, és az NVB-nek négy napon belül kellett döntenie a nyilvántartásba vételről.