Gödi Samsung akkumulátorgyár bővítése

A gödi Samsung akkumulátorgyár területének bővítéséről szóló hírek nem kaptak nagy nyilvánosságot, a város weboldalán csupán egy „Tájékoztató” címmel jelent meg a közlemény, melyből kiderült, hogy a dél-koreai vállalat újabb több mint 43 ezer négyzetméterrel tervezi növelni a gyár területét.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleménye alapján a Samsung akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyének módosítási folyamata már elindult, és a bővítés "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé" nyilvánítva zajlik. A gyárban két épület bővítését tervezik, valamint az ezeket összekötő hidat is, továbbá három új kazánt telepítenének a már meglévő hét mellé. A gyártási kapacitás növelése érdekében további négy gyártósor létesítését is tervezik a meglévő 12 mellé.

A "mixing" területek száma is néggyel bővül, ahol az akkumulátorgyártás első lépése, az elektróda gyártás történik, és ahol az NMP nevű oldószert használják, amely veszélyes lehet az emberi egészségre. A bővítéssel a gyártási kapacitás 20 százalékkal növekedne, és a szerves oldószerek éves felhasználása közel 14 és fél ezer tonnáról 22 ezer tonnára emelkedne. A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 négyzetméterre nőne.

A hatóság szerint a bővítés során a gyártechnológia nem változik, ugyanazokból az alapanyagokból ugyanazt a terméket állítanák elő, mint a már meglévő gyártósoroknál. A lakosság május 1-ig küldhet írásban véleményt a bővítéssel kapcsolatban, amennyiben tudomást szerez erről a lehetőségről.

A gödi akkumulátorgyár korábban is számos szabálytalanság miatt került a hatóságok látókörébe, többek között tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályok be nem tartása miatt, amelyekért többnyire 2-3 millió forintos bírságokat szabtak ki, miközben az állam több tízmilliárd forinttal támogatja a vállalatot. A jelenlegi gyártástechnológia az NMP nevű magzatkárosító oldószert alkalmazza, amelyet nemrég a gyár mellett kiömlő szennyvízben és a gödi levegőben is kimutattak, valamint 2022-ben a gödi kutakban is megtalálták.