Bódis László: A kormány kiemelt figyelmet fordít a doktori képzésre

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a Doktoranduszok Országos Szövetsége által szervezett Tavaszi Szél Konferencián emelte ki a doktori képzés fontosságát és a kormány által tett lépéseket a színvonal emelése érdekében.

A pénteken kezdődött, háromnapos nemzetközi konferencián Bódis László beszédet mondott, amelyben kifejtette, hogy a kormány elkötelezett a doktori képzés fejlesztése mellett. A helyettes államtitkár szerint bár Magyarország jelentős előrelépést tett az elmúlt években, további tennivalók állnak előttünk, hiszen a kutató-fejlesztő mérnökök száma még mindig elmarad a németországi és finnországi adatoktól.

Bódis László kiemelte, hogy a doktori képzésben résztvevő hallgatók száma Magyarországon lakosságarányosan megegyezik az osztrák adatokkal, és hangsúlyozta, hogy a kormány szeretné, ha a reálterületeken tovább nőne a hallgatók száma.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a doktori képzésbe belépők 30 százaléka választ reálterületi szakot, ami 50 százalékos növekedést jelent 2018 óta. A külföldi hallgatók aránya a doktori képzésben 25 százalék, ami az elmúlt öt-hat évben 80 százalékos emelkedést mutat.

A kormány a Neumann János Program keretében hét kiemelt intézkedést határozott meg a doktori képzés fejlesztésére. Ezek között szerepel a kiválósági alapú ösztöndíjak megerősítése, a felsőoktatási intézmények nagyobb autonómiájának biztosítása, valamint az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program létrehozása évente 10 milliárd forintos támogatással.

Bódis László hangsúlyozta, hogy a doktori képzéseknek az iparral és a gazdasággal való együttműködést kell erősíteniük. E célból adókedvezményt vezettek be a PhD-képzésben résztvevő foglalkoztatottak számára, és lehetőséget teremtettek az innovációs teljesítmény elismerésére az előmenetel során.

A konferencián a Nemzeti Innovációs Ügynökség és a Doktoranduszok Országos Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá, amelyet Bódis László vezérigazgató és Molnár Dániel, a DOSZ elnöke látott el kézjegyével.