Újabb üzemanyagár csökkenés várható hétfőtől

Hétfőtől a hazai kutakon ismét csökken az üzemanyagok ára, a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára 2-2 forinttal mérséklődik. A 95-ös benzin literenkénti ára 629 forintra, míg a gázolajé 616 forintra fog csökkenni. Ez az árcsökkenés már a harmadik májusi változás lesz, és a gázolaj ára ezzel év eleji szintre csökken, míg a benzinár 630 forint alá kerül, ahol utoljára március közepén volt.

A legutóbbi árcsökkenés május 1-jén volt, amikor a benzin és a gázolaj ára 3-3 forinttal lett kevesebb. A KSH adatai szerint múlt hét pénteken a 95-ös benzin átlagára Magyarországon 648 forint volt, míg a régiós országokban 623 forint. A dízel heti átlagos ára hazánkban 649 forintot tett ki, szemben a régiós 622 forintos átlaggal, ami 27 forinttal magasabb. Az újabb árcsökkentéssel a hazai üzemanyagárak már szinte biztosan besimulnak majd a környező országok átlagába, és valószínűleg a régiós átlaghoz is nagyon közel lesznek.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter április 25-én bejelentette, hogy a kormány két hetet ad a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjainak, hogy önkéntesen csökkentsék az üzemanyagárakat a régiós átlag szintjére. A miniszter ezt követően csütörtökön fogadta a MÁSZ képviselőit hivatalában. A sorozatos árcsökkentés azután kezdődött meg, hogy a kormány két tagja, Nagy Márton gazdasági és Lantos Csaba energetikai miniszter április végén arról beszélt: ha marad a térségi átlag fölötti a magyarországi üzemanyagok ára, akkor valamilyen hatósági beavatkozás jöhet. A kormány végül múlt szerdán nem döntött még árszabályozásról, hanem adott két hetet a piaci szereplőknek az „önkéntes” árcsökkentésre. Az üzemanyag árának kérdése az elmúlt hetekben komoly belpolitikai vitát generált, miután kiderült, hogy a hazai árszínvonal a környező országoké felett van, ezért a kormányzati szereplők arra szólították fel a forgalmazókat, hogy csökkentsék azokat. A kitűzött cél a regionális átlagár volt. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth-rádióban beszélt arról, hogy jogos elvárás az üzemanyag-kereskedőkkel szemben, hogy a magyar emberek olyan áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, ahogy ebben a régióban más országok polgárai. Hozzátette, hogy jobb, ha ezt az üzemanyag-kereskedők belátják és a profitjukat eszerint állítják be, mintha ezt állami kényszerrel kellene elérni.

A Magyar Ásványolaj Szövetség pénteki közleménye szerint az elmúlt napokban 17 forinttal lett olcsóbb az üzemanyag Magyarországon, ami így a benzin esetében a régiós átlagár alá került, míg a dízel közel azonos szinten van. Emellett a Mol bejelentette, hogy a mostani heti kettőnél többször fogja árazni az üzemanyagokat, ami tovább bonyolítja az árak nyomon követését. A heti többszöri árazás következtében a piac volatilis mozgását gyorsabban tudja követni a Mol, kereskedelmi partnereik pedig a korábbinál aktuálisabb, „a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot”. A piac volatilitását több tényező okozhatja, például a közel-keleti helyzet, ami az elmúlt időszakban többször okozott hirtelen mozgásokat az árakban.