Lázár János büszkélkedett el vele szeptember elején, hogy újabb világmulti épít gyárat Makón. Az építési és közlekedési miniszter akkor csak annyit árult el, hogy a fejlesztésre vonatkozó szerződéseket már aláírták, és hogy irdatlan mértékű beruházás készül. A grandiózus méreteket jól jellemzi, hogy ahhoz Lázár minisztériumának hatmilliárd forint értékben kell víz- és csatornahálózatot kiépítenie, legalábbis ekkora összeget kértek rá az állami büdzséből.

Mostanra szerencsére az is kiderült, hogy ezúttal nem újabb akkumulátorgyárról van szó, hanem egy nemzetközi élelmiszeripari csomagolóóráiást sikerült idecsábítani, nyilván szokás szerint adómentességgel és ingyenes területhasználattal, de ezekről a részletekről egyelőre semmit nem tudni. Amit viszont igen, az az, hogy a konzerveket, italos palackokat és háztartási vegyiáruk dobozait gyártó Cofco Packaging valóban az egyik legnagyobb:

40 ezermilliárd forintnak megfelelő éves árbevétele van, ami a magyar GDP kétharmada.

Hazai leányuk a Benepack Hungary Kft., amely évente akár egymilliárd darab alumíniumdoboz előállítására lesz képes Makón.

A makói üzem sikeres megvalósításával olyan fejlődési pálya nyílik meg a térség előtt, amelyről korábban álmodni sem mertek

– jelentette ki Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

A 65 millió eurós, átszámítva mintegy 25,3 milliárd forintos beruházás

alapkövét kedden tették le. 

Lázár lázálmai pedig tényleg hagymázasak: a Hagymatikum fürdő tízmilliárdot felemésztő építése december közepére fejeződik be Makón. Mert ahogy Debrecenből második fővárost, úgy Makóból mintavárost akar csinálni. A fürdő természetesen üzleti vállalkozás, ki kell termelnie a gigaköltségeket, ezért szállodai és éttermi szolgáltatás is települ rá.

Nagy dobás lesz, évi 100-150 ezer turistát vonzhat

– prognosztizálta a miniszter, aki szerint ezeknek a létesítményeknek igenis van létjogosultsága, mert az embereknek lesz újra pénze, rövid időn belül pedig jöhet az újabb gazdasági fellendülés. Lehet, hogy mi leszünk az új Kína?

Fotó: MTI/Rosta Tibor