A Reichsbürger-csoport tagjai a bíróság előtt

Németországban megkezdődött a szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalom elleni tárgyalássorozat, melynek tagjai államcsínyt terveztek. A Guardian szerint a hatóságok 2022 decemberében 137 ingatlant kutattak át, és a csoport tagjait, köztük egy herceget, egy exkatonát, egy csillagjóst és oltáselleneseket, államcsíny tervezésével gyanúsítják.

A vádlottakat három csoportra osztották logisztikai és biztonsági okokból. A tárgyalások során először a katonai szárny ügyét vizsgálják, majd a mozgalom vezetője, XIII. Heinrich Prinz Reuss antiszemita üzletember is a bíróság elé áll. A Reussok egykor nemesi család voltak, és a csoport célja részben az volt, hogy visszaállítsák Németország 1937-es határait.

Az ügyészség állítása szerint a csoport hozzáférhetett egy jelentős fegyverarzenálhoz, és tervük része volt, hogy a törvényhozás épületébe hatolva foglyul ejtik a képviselőket, többek között Olaf Scholz kancellárt is meg akarták ölni.

A Reichsbürger-csoport egy svájci bűnszervezetet bérelt fel 140 ezer euróért, hogy felkutassák azokat a titkos földalatti gyerekbörtönöket, ahol állítólag a világkormány gyerekeken végez kísérleteket.

A gyanúsítottak között szerepel egy csillagjós, egy exkatona, a szélsőjobboldali AfD egy tagja, oltásellenesek, köztük egy orvos, aki szerint egy tojásból meg lehet jósolni a jövőt, valamint egy ausztrál sztárséf is. A csoport tagjait spirituális alapon válogatták be, ahol fontos szempont volt a születési dátumuk.