Háborús bűnök miatt tartóztathatják le Benjamin Netanjahut

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Karim Khan figyelmeztetése után, hogy a háborús konfliktusokban részt vevők óvatosan járjanak el, most az izraeli és nemzetközi média szerint letartóztatási parancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen.

A Hamász 2021. október 7-i Izrael elleni támadását követően az ICC legfőbb ügyésze többször is figyelmeztetett a konfliktusban részt vevő felekre, különös tekintettel az élelmezési helyzet háborús fegyverként való felhasználására. Jelenleg, hat hónappal később, Gázában általános az éhínség, és a lakosság több mint 75 százalékát kitelepítették. Ebben a helyzetben merült fel az ICC esetleges letartóztatási parancsa magas rangú izraeli tisztviselőkkel, köztük Netanjahuval szemben.

Netanjahu egy múlt heti videónyilatkozatában kifejtette, hogy Izrael elvárja a szabad világ vezetőitől, hogy kiálljanak az ICC Izrael önvédelemhez való jogának elleni támadásával szemben. Az ICC joghatóságát sokan megkérdőjelezték, de a bíróságnak joga van ítélkezni Izrael és a Hamász háborús magatartásának jogszerűségéről.

Mi az ICC?

Az ICC egy 2002-ben létrehozott nemzetközi bíróság, amely népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és háborús agresszióval vádolt személyek ellen indíthat büntetőeljárást. Az ICC nem államok ellen ítélkezik, hanem az egyének felelősségre vonására korlátozódik.

Van-e joghatósága az ICC-nek izraeli állampolgárokkal szemben?

Az ICC joghatósága a Római Statútumot aláíró államok állampolgárai és a szerződésben részes államok területén elkövetett bűncselekmények felett áll. Izrael nem részese a szerződésnek, de Palesztina igen, így az ICC vádat emelhet izraeli tisztviselők ellen palesztin területen elkövetett bűncselekmények miatt. Az ICC-nek joghatósága van a Hamász egyes tagjai ellen is, amennyiben bűncselekményeket követtek el Izraelben.

Miért ellentmondásos a szituáció?

Az ICC-nek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia, politikai beavatkozástól mentesen. Azonban néhány állam nem hajlandó támogatni a bíróságot, különösen a letartóztatási parancsok végrehajtásában, ha szövetségeseik érintettek. Ennek következtében a bíróság számos letartóztatási parancsát nem hajtották végre, és egyes tagállamok politikai szövetségeseik támogatására nyilatkozatokat tettek.