Magyarországon a lakosság igen magas arányban zsebből fizeti a magánegészségügyi szolgáltatásokat, megfigyelhető, a háztartások egészségre szánt lehetőségei csökkentek. Ezért minden eddiginél jobban előtérbe került a finanszírozás kérdése: hogyan és miből fizetik a páciensek a szolgáltatásokat?

A látható finanszírozási hiányra reagálva, az egészségpénztári és egészségbiztosítási lehetőség mellett, egyes szolgáltatóknál már a részletfizetést is bevezették. Mindemellett az utóbbi években jellemzővé vált, hogy minden ötödik páciens nem jelenik meg a lefoglalt vizsgálaton. Ez a tendencia a hónap utolsó – anyagi lehetőségekben szűkösebb – hetében a legintenzívebb. A folyamatokra válaszként megjelent a szektorban a dinamikus árazás, illetve a bankkártyás időpontfoglalás is.

Egy évvel ezelőtt, az energiaárak robbanása miatt, az iparági vezetők úgy összegezték várakozásaikat, hogy nehéz ősz elé nézünk, de a magánegészségügyi szektor további növekedése várható, bár üteme lassul. Ehhez képest az látható, hogy a háztartások egészségre szánható tartalékai fogytán vannak, a magánegészségügyi szektor betegforgalma csökken, egyes intézményeknél komoly pénzügyi gondok jelentkeznek

- mondta el Lengyel Lívia közgazdász, egészségügyi szakértő, aki a TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben címmel állított össze kiadványt, amely intézményvezetőket és szakértőket megszólaltatva keresi a választ arra, hogy van-e finanszírozási gátja a piac stabilizációjának, ha már jelenleg a növekedés nem realitás.

Az elmúlt évben a gazdasági folyamatok jelentősen befolyásolták a piaci eredményeket.

Ebben szerepet játszott az is, hogy tavaly ősszel a magánszolgáltatók az infláció és az árfolyamváltozások miatt 25-30 százalékos áremelést hajtottak végre.

A páciensek központi kérdése, hogy miként találnak ellátást és azt hogyan tudják kifizetni; míg a kórházak vezetői arra törekednek hogy fenntartható maradjon a vállalkozásuk. Jelenleg a vezető kérdés, hogy meddig lehet még emelni az árakat, mit bírnak el a páciensek, mit bír el a csökkenő betegszámnál a versenytársi környezet.