A mikroműanyagok és a gyulladásos bélbetegségek közötti kapcsolat

A mikroműanyagok fogyasztása elkerülhetetlenül jelen van a mindennapokban, és most már tudományosan is alátámasztották, hogy összefüggés van a mikroműanyagok és a gyulladásos bélbetegségek között.

A mikroműanyagok, amelyek szinte mindenhol megtalálhatóak, legyen szó élelmiszerekről vagy ivóvízről, eddig nem bizonyítottan jelentettek komoly egészségügyi kockázatot. Az Environmental Science & Technology tudományos publikációjában megjelent tanulmány szerint azonban a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő betegek székletében lévő mikroműanyagok koncentrációja jelentősen magasabb, mint az egészséges embereké.

A kutatók 15 különböző típusú mikroműanyagot azonosítottak a székletmintákban, amelyek közül a polietilén-tereftalát és a poliamid voltak a leggyakoribbak. Ezen felül, a székletből származó mikroműanyagok koncentrációjának és a gyulladásos bélbetegség súlyosságának összefüggését is kimutatták. Egy kérdőíves felmérés és a székletből származó mikroműanyagok jellemzőinek elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a mikroműanyagok szerepet játszhatnak a bélrendszer krónikus gyulladásában.

A probléma megoldásaként a kutatás kiemeli a műanyag palackok mellőzésének és más csomagolási formák, mint például az alumínium dobozok használatának fontosságát, amelyek nemcsak hogy nem ártalmasak az egészségre, de végtelenül újrahasznosíthatóak is.