Michel Houellebecq legváratlanabb húzása

A kortárs francia irodalom egyik legismertebb és legmegosztóbb alakjának, Michel Houellebecq-nek új könyve, a Megsemmisülni Tótfalusi Ágnes fordításában jelent meg magyarul, és a regény minden olyan elemet tartalmaz, amelyek miatt az író műveit vagy imádják, vagy éppen ellenzik az olvasók.

A könyv egy kiégett középosztálybeli főhőst, hatalmi játszmákat, radikálisok fenyegetését, terrorizmust és szexet vonultat fel, amelyek Houellebecq műveire jellemzőek. A regény hosszú, 700 oldalas terjedelme ellenére egy ponton váratlan irányt vesz, ami eltér a várakozásoktól. A Megsemmisülni főhőse, Paul, egy ötvenhez közeledő francia gazdasági miniszter tanácsadója 2027-ben, aki sztoikus nyugalommal szemléli az életet, és a feleségével már évek óta kerülik egymást a közös háztartásban. Paul vérnyomása még akkor sem emelkedik meg, amikor egy titokzatos nemzetközi csoportosulás fenyegető videót tesz közzé a főnökéről az interneten, és rejtélyes akciók kezdődnek a világ több pontján. Ezek az események azonban csak a kerettörténet részei, míg a mélyben személyes drámák bontakoznak ki.

Paul apja sztrókot kap és kómába esik, majd felébredve csak a szemét tudja mozgatni. A családtagok, akik évek óta nem beszéltek egymással, a krízishelyzetben összegyűlnek körülötte. A francia egészségügy ábrázolása a magyar olvasók számára utópisztikusnak tűnhet.

A regényben Franciaország elnökválasztásra készül, és a történet bemutatja a politikai marketinget. A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés népszerű, de a jobboldali-liberális establishment iránti bizalom még nem szűnt meg teljesen. A szerző szerint Franciaország már túl van a zenitjén, de a status quóját még néhány évig vagy évtizedig meg tudja védeni.

A történet szálai változatosak, de egy ponton a regény egy váratlan fordulatot vesz, amikor Paul fogorvoshoz megy egy látszólag ártalmatlan problémával, és kiderül, hogy szájüregi rákja van. Ettől kezdve a könyv egy új irányt vesz, és már csak Paul rákjáról, házasságáról és privát életéről szól.

A regény utolsó száz oldala a főszereplő rákjával foglalkozik, és bemutatja, hogyan küzdenek meg az emberek egy komoly betegséggel. A szerző idézetekkel francia íróktól szélesebb kontextusban is megmutatja a halállal való szembenézést.

Michel Houellebecq: Megsemmisülni
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Magvető, 2023, 7999 Ft