John Cleese és az őssejtterápia: Több életév a cél

John Cleese, a Monty Python csoport alapító tagja, évente 17 000 fontot (7,8 millió forintot) költ őssejtterápiára, hogy lassítsa az öregedés folyamatát. A komikus Svájcban kapott őssejtkezeléseket, és úgy véli, hogy ezeknek köszönhetően „nem néz ki rosszul” a korához képest.

Az őssejtek a szervezet javítórendszereiként funkcionálhatnak, és alkalmazásukat néha hosszú távú betegségek, mint például a Crohn-betegség kezelésében is megfontolják. Az őssejtek használata az öregedés elleni harcban a sejtek fiatalítását, az öregedéssel összefüggő betegségek kockázatának csökkentését és a szervi funkciók javítását ígéri.

Cleese a Saga magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy az őssejtek képesek bejárni a testet, és amikor találnak egy javítandó területet, átalakulnak a szükséges sejttípussá, legyen az porc- vagy májsejt.

A Guardian szerint az őssejtek a gazdagok és hírességek körében váltak népszerű csodakezeléssé. Kim Kardashian például az őssejtes arckezelések híve, míg Cristiano Ronaldo őssejtes injekciókat használt egy combizomsérülés kezelésére. Ugyanakkor a lap felhívja a figyelmet arra, hogy bár az őssejtterápiát az orvostudomány számos területén alkalmazzák, egyes magánklinikák a szabályozási szürke zónában működnek, mivel a terápiák a betegek saját sejtjeit használják, nem pedig engedélyeztetni szükséges gyógyszereket.

Paul Knoepfler professzor, a Davis-i Kaliforniai Egyetem őssejt-szakértője szerint Cleese őssejtes öregedésgátló kísérletei többet árthatnak, mint használnak. Knoepfler aggodalmát fejezte ki a rendszeresen kapott őssejtek egészségügyi kockázataival kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy az őssejtek biztonságossága és hatékonysága nem bizonyított, hacsak nem esett át alapos klinikai vizsgálatokon. A professzor szerint az öregedésgátlással kapcsolatos állítások nem bizonyítottak, és a hírességek túlzó kijelentései arra ösztönözhetik az embereket, hogy kövessék példájukat, ami egészségügyi és pénzügyi kockázatokat jelenthet.