Szakértők szerint az AI kockázatos lehet a hazugságvizsgálatokban

A pszichológusok aggodalmukat fejezik ki a mesterséges intelligencia (AI) meghallgatások és kihallgatások során történő alkalmazásával kapcsolatban, és felhívják a figyelmet a potenciális veszélyekre.

A mesterséges intelligencia használata a hazugságok felismerésében komoly etikai és gyakorlati kérdéseket vet fel. Kristina Suchotzki, a Marburgi Egyetem pszichológusa, és Matthias Gamer, a Würzburgi Egyetem munkatársa a "Trends in Cognitive Sciences" című szakfolyóiratban hívják fel a figyelmet arra, hogy az AI alkalmazása során milyen kockázatok merülhetnek fel. Példaként hozzák fel az uniós határokon belépni kívánó személyek és büntetőügyek gyanúsítottjainak kikérdezését, ahol az AI-t már tesztelték is. Suchotzki a Német Sajtóügynökségnek (dpa) nyilatkozva említést tett az iBorderCtrl európai határellenőrzési projektről, amelyet az EU külső határain, többek között Görögországban, Lettországban és Magyarországon is kipróbáltak. A Computer Bild cikkében is szerepelnek ezek az információk.

A mesterséges intelligencia bevetése ilyen kontextusban új kihívások elé állítja a jogi és pszichológiai szakembereket, hiszen a technológia alkalmazása jelentősen befolyásolhatja a kihallgatások kimenetelét. A szakértők ezért óvatosságra intenek, és arra szólítanak fel, hogy alaposan mérlegeljék az AI használatának lehetséges következményeit.