Úttörő felfedezés a heredaganat kezelésében

Magyar kutatócsoportok jelentős előrelépést értek el a heredaganatos betegek kezelésében, amely lehetővé teheti a nagyobb műtétek elkerülését.

A Pankotai Tibor vezette HCEMM Genom Instabilitás és DNS Hibajavítás kutatócsoport és Beöthe Tamás, a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet urológiai osztályának főorvosa közös kutatása alapján az előrehaladott stádiumú heredaganatos betegek esetében a kemoterápia elegendő lehet a komoly műtétek helyett. A HCEMM közleményében kiemelték, hogy a hererák főként a fiatal férfiakat sújtja, és a csírasejtes daganatok kezelése már évtizedek óta hatékony. Azonban a kemoterápiára nem megfelelően reagáló betegek esetében a kezelés komoly kihívást jelent, mivel gyakran szükség van a herék és a hasüreg mögötti nyirokrendszer műtéti eltávolítására, ha maradtak észlelhető daganatok.

A kutatók szerint az RPLND műtét során eltávolított daganatok csupán kis részében találhatók életképes daganatsejtek, ami arra utal, hogy a műtét sok esetben nem szükséges. A kutatócsoport jelenleg olyan diagnosztikai eljárásokon dolgozik, amelyek érzékenyebbek és részletesebbek lehetnek, mint a jelenlegi módszerek, és akár vérmintából is elvégezhetők. Ezek az új eljárások segíthetnek az orvosoknak abban, hogy csak akkor döntsenek a komoly műtét mellett, ha az valóban szükséges.

: (MTI)