Bankszámlák díjainak emelkedése

A banki díjak emelkedése nem áll meg, a nagyobb bankok már bejelentették az idei díjemeléseket, és további drágulások várhatóak a fogyasztói árak emelkedése miatt.

Az Azénpénzem.hu jelentése szerint a nagyobb bankok már közzétették az idei díjemeléseiket, amelyek jelentős mértékűek lehetnek. Az OTP, CIB, K&H, Raiffeisen és Unicredit ügyfelei számára április 1-től, míg az Erste és az MBH esetében május 1-től (vagy április 30-tól) kerül többe a bankszámla használata. A portál adatai alapján az újonnan nyitható egyszerűbb számlák átlagosan 28 százalékkal drágábbak a korábbiaknál, ami nem csak az inflációs díjemelést tükrözi.

A bankok számla- és kártyakínálata is folyamatosan változik, ami többnyire magasabb díjakat eredményez. Bár több bank hangsúlyozta, hogy a mindennapi bankoláshoz kötődő díjaik átlagosan a tavalyi infláció alatt emelkednek, az ügyfeleknek továbbra is ébernek kell lenniük, mivel bármely eddig változatlanul hagyott tételt megemelhetik az év során a fogyasztói árak 2023-as emelkedése miatt.

Az MBH például idén már többször is emelt díjakat, de április végén közölték, hogy néhány díj emelése nem történt meg április 30-án, illetve május 1-jén. A devizaszámlák elektronikus átutalási költségeit augusztus elsejétől emelik majd meg, a korábbi legalább 2862 forintról 3365 forintra. Emellett emelik azt az összeget is, amit maximálisan felszámíthatnak, ez pedig 28 625 helyett 33 663 forint lesz, ami azt jelenti, hogy a körülbelül 4,6 milliós átutalás helyett mintegy 5,4 millió forint felett nem nő tovább a díj.

A K&H is változtatott utólag, javították az sms-eknél a "hibásan feltüntetett díjfizetési gyakoriságot", így a költség mostantól darabonként értendő. A CIB augusztus 1-től az inflációra hivatkozva emeli a hitelkártyák díjait, a főkártya éves díja 3706 forintról 3770 forintra nő, a THM pedig a jegybanki kamatcsökkentések ellenére 37,59 százalékról 38,22 százalékra emelkedik.

Az OTP márciusi díjemelése után május 1-től visszavont néhány akciót, például a devizaszámla vagy a halálozási rendelkezés díjkedvezményét. Az OTP korábbi lépése után április elsejétől már többe kerül a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit ügyfeleinek is a bankszámla használata, és május elejétől az Erste és az MBH is emelte díjait.