Kamatemelkedés a lakáshiteleknél

Az új lakáshitelek kamatai idén év eleje óta 6-7% körüli szinten stagnálnak, de most a hozamkörnyezet emelkedése miatt az eddig legolcsóbbnak számító bankok szelektív kamatemelésbe kezdtek. A piaci bizonytalanságok miatt fontos lesz ez a téma a Portfolio közelgő Hitelezés 2024 konferenciáján.

A bankok többsége továbbra is 6-7% közötti lakáshitelkamatot alkalmaz, és betartja a január 1-jén bevezetett 7,3%-os banki THM-plafont. A legkedvezőbb kamatokat az UniCredit, a Gránit és a CIB Bank kínálja, 20 millió forintos hitelösszeg, 20 éves futamidő és nettó 800 ezer forintos családi jövedelem esetén.

Az UniCredit Bank és a Raiffeisen Bank kamatváltozásai ellentétes irányúak: az UniCredit Bank 5,85%-ról 5,99%-ra, illetve 6,35%-ra emelte a kamatokat, míg a Raiffeisen Banknál 6,44%-ról 6,39%-ra csökkent az effektív kamat.

A CIB Bank esetében egy szűkebb ügyfélkör számára emelkedett a kamat: 250 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező ügyfelek esetében 7,79%-ra nőtt a kamat, ami havi 5500 forint többletkiadást jelent egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású kölcsön esetében.

A CIB Bank szerint a kamatemelések nem jelentenek tartós emelkedési spirált, és a piaci verseny, valamint a referenciahozamok várható csökkenése miatt nem várható a lakáshitel-kamatok tartós emelkedése. A bank a THM-plafont iránytűnek tekinti, és csak egy nagyon szűk ügyfélkör számára emelte a kamatot a plafon fölé.

A következő hónapokban a hozamkörnyezet alakulása lesz meghatározó, amelyre a nemzetközi események és a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is hatással lesznek. A múlt héten a hozamok csökkenése miatt csökkent a tömeges kamatemelés valószínűsége.

Személyre szabott lakáshitel-kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.