Hőségvédelem a munkahelyeken

Az adózóna.hu elemzése szerint a tavaszi időjárás melegebb az átlagosnál, ami arra utal, hogy a nyári hónapokban is számíthatunk hőhullámokra. Ebben az összefüggésben felmerülnek a munkáltatók kötelezettségei és a munkavállalók jogai a nagy melegben.

A munkahelyek munkavédelmi követelményeit a 3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet szabályozza. Eszerint a munkahelyi helyiségek hőmérsékletét a munkavégzés teljes időtartama alatt emberi szervezet számára megfelelőnek kell tartani, figyelembe véve a munka jellegét és a munkavállalók fizikai megterhelését. A rendelet előírja az erős napsugárzás hatásainak kiküszöbölését, valamint a megfelelő hőmérséklet biztosítását zárt munkahelyeken is. A munkáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a munkavállalókat ne érje nagyfokú hősugárzás.

A munkáltatók kötelezettségei

Amennyiben a munkahelyi hőmérséklet meghaladja a 24 °C-ot, a munkáltatóknak biztosítaniuk kell a hőalkalmazkodás feltételeit. A napi hőhatás időtartama az alkalmazkodási folyamat kezdetén nem haladhatja meg a 2 órát, és a munkakörrel járó terhelési szintet 2 hét alatt kell elérni. A munkavállalóknak igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani, amelynek hőmérséklete 14–16 °C közötti lehet, és cukortartalma nem haladhatja meg az ital 4 súlyszázalékát, vagy mesterséges édesítőszerrel ízesített lehet. Ezenkívül a munkáltatóknak gondoskodniuk kell az ivópoharak megfelelő mennyiségű biztosításáról is.

Figyelembe veendő szempontok

A hőmérséklet meghatározásakor nem a „rendes” hőmérsékletet kell figyelembe venni, hanem speciális eszközökkel és szakértői tudással kell azt vizsgálni. A kötelező pihenőidő nem minősül munkaközi szünetnek, hanem a munkavégzés alóli mentesülést jelenti, amely nem hosszabbítja meg a munkaidőt. Fontos, hogy ezt a szünetet a munkavállalóval nem lehet ledolgoztatni.