Össznépi csiki-csuki: évi több ezer válófélben lévő zárja ki a másikat

Évente hatezer alkalommal kérnek birtokvédelmet Magyarországon, és ezek jelentős részét válófélben lévő házastársak adják be, akik gyakran kölcsönösen próbálják kizárni egymást az ingatlanból.

A Magyar Birtokvédelmi Szövetség tanácsadója szerint a birtokvédelmi kérelmek száma évente hatezer körül mozog, ami legalább tizenkétezer érintettet jelent, hiszen minden esetben van egy kérelmező és egy ellenérdekű fél. A válófélben lévő házastársak gyakran egymást zárják ki az ingatlanból, ami a magyar jog szerint tilos önhatalomnak minősül.

A birtokvédelem iránti kérelmek egy másik jelentős részét a bérbeadó tulajdonosok adják be, akik a nem fizető bérlők ellen próbálnak fellépni zárcserével vagy a közművek lekapcsolásával. Kajó Cecília kiemelte, hogy sok tulajdonos nem fordít kellő figyelmet a bérleti szerződés előkészítésére, vagy éppen feketén adja bérbe az ingatlanát.

A jegyzők között nagy eltérések vannak az ügyek számát illetően: míg a nagyvárosokban és a fővárosi kerületekben évente több száz ügy is folyhat, addig vannak olyan területek, ahol alig vannak ilyen eljárások. A kérelmek többsége nem birtokvédelmi ügy, hanem a felek, illetve a jogi képviselők próbálják a birtokvédelem köntösébe bújtatni azokat.

  • Elutasított ügyek egy évben: 4000
  • Helyt adó döntések egy évben: 2000
  • Jegyzői döntések elleni keresetlevelek: 500

Ezek a számok azt mutatják, hogy a bíróságok tehermentesítése a jogalkotói célok közül teljesül.

A birtokvédelem köntösébe bújtatott ügyekben sokan próbálnak a jegyzővel megoldatni olyan problémákat, amelyek más szervekre vagy eljárási utakra tartoznak. Például a magáncélú kamerarendszerek esetében nem a jegyző, hanem a szomszédjogi per vagy az adatvédelmi hatóság az illetékes.

A közművek lezárásának kérdése is vitát szokott generálni a szakmában. Kajó Cecília szerint a nem fizető bérlő közművek kikapcsolásával történő elüldözése nem birtokvédelmi, hanem szomszédjogi kérdés, mivel nem a birtoklást, hanem a használatot korlátozza. A jegyzőnek nem kell vizsgálnia a jogkérdéseket, mint például a szerződésszegést. Az eredeti állapot bizonyítása is problémás lehet, ha nincs szerződés vagy birtokbaadási jegyzőkönyv.