Borvendég Zsuzsanna: Biztos állás helyett EP-kampány

A Mi Hazánk Mozgalom EP-jelöltje, Borvendég Zsuzsanna történész, aki korábban biztonságban érezhette állását a Magyarságkutató Intézetnél, most önként távozott, hogy a kampányra koncentrálhasson.

A közvéleménykutatások alapján a Mi Hazánk Mozgalom valószínűleg képviselőt juttat az Európai Parlamentbe a június 9-i választásokon. A párt listájának első két helyezettje, Toroczkai László és Dúró Dóra nem kívánják felvenni mandátumukat, így a harmadik helyen álló Borvendég Zsuzsanna kerülhet be az EP-be.

Borvendég Zsuzsanna, aki a Kásler Miklós főigazgatósága alatt működő Magyarságkutató Központnál dolgozott, nem kell hogy félelemben éljen állásának elvesztésétől, hiszen önként távozott, hogy a Mi Hazánk Mozgalom EP-kampányára koncentrálhasson. A Válasz Online információi szerint, bár felmerült az eltávolításának ötlete, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Csák János vezetésével, védelmébe vette.

A tárca vagy a Magyarságkutató Intézet nem erősítette meg hivatalosan ezt az értesülést, de az ilyen típusú információkat ritkán szokták nyilvánosan megerősíteni. A Válasz Online szerint a Kásler-féle intézetben meg akarták szüntetni Borvendég Zsuzsanna munkaviszonyát lojalitásproblémák miatt, de a fenntartó minisztérium felől érkezett jelzés nyomán ez lekerült a napirendről.

Borvendég Zsuzsanna korábbi munkássága elismerést váltott ki a politikai és szakmai körökben egyaránt. "Az Impexek kora" című könyvét még Orbán Viktor is ajánlotta, amely a Kádár-korszak kereskedelmi akcióit és azok titkosszolgálati hátterét mutatja be. A könyv módszertani megközelítését azonban többen is kritizálták.

A történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáránál is dolgozott, de politikai kiszólásai miatt 2019-ben távozott onnan, és a Magyarságkutató Központhoz igazolt át. Könyveinek kiadója pedig Szakács Árpád lett, aki a Mi Hazánk holdudvarához tartozik.

Borvendég Zsuzsanna személye a Válasz Online szerint azt bizonyítja, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk szellemi hátországa összefonódik. A Mi Hazánk Fekete Istvánról elnevezett szabadegyetemén olyan személyekkel tart előadást, mint Bogár László közgazdász.

Ellenzéki politikusként a Fidesz által is képviselt problémákat nevezi meg, mint a woke kultúra, a cancel culture és az LMBTQ elleni harc. Azonban az ukránokkal szembeni keményebb fellépést sürgeti, és kijelentette, hogy az EP-ben nem kíván a Fidesszel egy pártcsaládban politizálni. A Válasz Online információi szerint a történész egyáltalán nem jelezte előre munkahelyén, hogy az egyik ellenzéki párt jelöltjeként indul a júniusi választáson. A Mi Hazánknál nem számolnak azzal, hogy a történészt a választás végéig kirúgnák, még úgy sem, hogy a jelöltsége komoly belső feszültségeket okozott. Borvendég Zsuzsanna a Magyarságkutató Intézetnél betöltött pozíciójáról önként lemondott, hogy teljes mértékben a Mi Hazánk Mozgalom EP-kampányára összpontosíthasson.