A német börtönökben is érvényesül a kannabisz legalizálása

Németországban a kannabisz részleges legalizálása következtében száznál is többen nyerték vissza szabadságukat, és további tízezrek ügyének felülvizsgálata még folyamatban van.

Április 1-jén lépett életbe Németországban az úgynevezett kannabisz-törvény, amely jelentős változásokat hozott a marihuána fogyasztásával kapcsolatos jogi környezetben. Ennek eredményeképpen számos, korábban bűncselekménynek minősülő cselekedet már nem számít törvénysértésnek, ami automatikus amnesztiát eredményezett az érintett személyek számára.

Az ARD országos közszolgálati televízió adatai szerint a jogszabályváltozás óriási bürokratikus kihívást jelent a hatóságok számára. Eddig körülbelül 216 000 ügyet vizsgáltak felül, és legalább 10 000 továbbra is függőben van.

A felülvizsgálatok száma várhatóan tovább nő, mivel egyes tartományok már a várható enyhítésre készülve tavaly elkezdték az ügyek áttekintését, míg mások még csak most kezdik meg a helyzet felmérését. Baden-Württembergben például az ügyészségeknél egyetlen akta adatainak összevetése az új jogszabállyal akár egy teljes munkaórát is igénybe vehet.

A legtöbb eset a kannabisz birtoklásával kapcsolatos, amelyért a korábbi szigorú szabályozás alapján akár börtönbüntetés is kiszabható volt. Az új törvény azonban enyhébb megközelítést alkalmaz.

Az ARD tagesschau.de hírportáljának összeállítása szerint a legalizálás első hónapjában országszerte legalább 125 embert engedtek ki a börtönből.

A törvény értelmében a 18 éven felüliek Németországban április 1-től legfeljebb 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak saját fogyasztásra, és egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, szintén csak saját használatra, legfeljebb 50 gramm mennyiségben.

Július 1-től a legfeljebb ötszáz fős szövetkezetek is legálisan termeszthetnek kannabiszt, míg a nem üzleti alapon működő kannabiszklubok a tagjaikat havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben láthatják el termékükkel.

A kannabisz használata azonban továbbra is tilos közterületeken, iskolákban, sportlétesítményekben és ezek száz méteres körzetében.