A "Füstmentes formába hozunk!" nevű kampány keretén belül ismert bloggerek, sikeres vállalkozók, és többek között kórházigazgató és népszerű podcaster segítségével igyekeznek az egészségesebb és tudatosabb életre nevelni és hangsúlyozni, hogy az egészség kincs, azt megőrizni pedig csak úgy lehet, ha teszünk is érte.

A kampány célja, hogy egyéni edzéstervekkel és gyakorlati példákkal bemutassák a kisebb környezeti kockázattal járó életmód kialakításának lehetőségét.

A praktikák, edzéstervek, tudatos életmód fejezeti kipróbált és bevált tudásanyagok, így azokat bátran alkalmazhatja mindenki az élet különböző szakaszain, hiszen a hitelességet a már elért eredmények is bizonyítják.

Az idei kampány a 2021-ben elindított „Dobj le 100 kilót!”, illetve a 2022-ben megrendezett „Egy Füstmentes Városért – Minden lépés számít!” kezdeményezés következő állomása.

Akik hetente legalább 2,5 órát mozognak, átlagosan 4,2 évvel élnek tovább. Az ártalomcsökkentés nemcsak azt jelentheti, hogy nem teszünk meg valamit, ami tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan árt az egészségnek – azaz elhagyjuk például a cigarettázást –, hanem azt is, hogy olyan változtatásokat iktatunk be az életünkbe, amelyek szintén bizonyított módon csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát

– mondta Toldy-Schedel Emil, az egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

A füst egyszerre fizikai valóság és szimbólum: ártalmas égéstermék, a klímaegyensúlyt fenyegető üvegházgázok elegye és egyben a tisztánlátásunkat nehezítő jelenség. A „füstmentes élet” kifejezés is magában hordozza ezt a kettősséget: a kevesebb füst kevesebb környezeti és egészségügyi ártalmat jelent a mindennapokban, egyúttal pedig célt is, amelyhez tudatosság-növelés, szemléletformálás, valamint új ismeretek megszerzése révén juthatunk el. A változást támogató, gyakorlati tanácsokra, valamint hiteles szakértők bevonására épülő Füstmentes formába hozunk! elnevezésű kampányunk is kettős célt szolgál: támogatást kíván nyújtani a mindennapi ártalmak csökkentésében, valamint segíti további ismeretek megszerzését mindazok számára, akik készek arra, hogy megvalósítsanak saját maguk és a környezetük számára is egy fenntarthatóbb és biztonságosabb jövőt - olvasható a kampány leírásában.

A 2019-ben végzett európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint közel 2,4 millió felnőtt dohányzott Magyarországon, többségük napi rendszerességgel.

A két nem között jelentős eltérés volt: a nők 22, a férfiak 27 százaléka gyújtott rá mindennap. 2000 óta összességében a férfiaknál csökkent, a nőknél stagnált a rendszeresen dohányzók aránya.

A dohányzás mint egészségkárosító magatartásforma a lakosság jelentős hányadára jellemző, hiszen csaknem minden harmadik felnőtt gyújt rá alkalomszerűen vagy akár naponta. A két nem között számottevőek a különbségek: a dohányzó nők aránya alacsonyabb, mint a férfiaké. Mivel a férfiak körében csökken a dohányzás, a nőknél viszont nem változott jelentős mértékben az elmúlt évtizedben, a nemek közötti olló zárulni látszik. A 65 évesek és annál idősebbek között lényegesen alacsonyabb a rendszeresen dohányzók aránya (férfiaknál 12, nőknél 11%), mint a 18–34 és 35–64 éves korosztályokban (férfiaknál 35 és 31, nőknél 27 és 26%). A férfiak körében Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon (37 és 35%), a nőknél Észak-Magyarországon és Közép-Dunántúlon (27 és 26%) a legmagasabb a rendszeresen dohányzók aránya. A naponta dohányzóké mindkét nemnél (férfiaknál 18, nőknél 17%) Budapesten a legalacsonyabb - adta hírül a KSH.

Nem érhető el leírás a fényképhez.